Servaas van der Laan

Wat doet u vandaag? Vijf tips om de woonboulevard te vermijden

Door Servaas van der Laan - 26 december 2014

Is uw programma voor Tweede Kerstdag reeds in lood gegoten, of bent u vrij om te doen wat u wilt? Indien het laatste van toepassing is, kunt u zich wellicht laten inspireren door deze vijf tips.

  • Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), tentoonstelling Carthago: In deze grote tentoonstelling over Carthago in het Rijksmuseum van Oudheden maakt u kennis met de archeologische rijkdom en roemruchte geschiedenis van een van de spraakmakendste havensteden uit de oudheid. U ziet meer dan driehonderd voorwerpen, met vele topstukken uit de collecties van gerenommeerde internationale musea. En er is nog veel meer in dit museum te zien. Lees ter voorbereiding: Hoe de Romeinen de zeevarende Carthagers versloegen.
  • Kunsthal (Rotterdam), Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden, Atlas Van Stolk: Een Rotterdamse collectie van honderden prenten, tekeningen, foto’s, kaarten, cartoons en affiches is de basis van een tentoonstelling in de Kunsthal over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Atlas Van Stolk is de naam van de verzameling die laat zien hoe de Nederlander de afgelopen twee eeuwen leefde en leerde naar zichzelf te kijken. De collectie is in 1835 opgezet door de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Het is een van de grootste beeldcollecties van het land en bestaat uit een kwart miljoen afbeeldingen. Meer informatie vindt u op de website van het museum.
  • Groninger Museum, Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto: Voor liefhebbers van de achttiende eeuwse Saksencultuur is in Groningen nu een ruime keuze uit de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden te zien. Het vertelt het verhaal van de rijke cultuur in Saksen in de achttiende eeuw onder August de Sterke (regeerperiode 1694-1733) en zijn zoon August III (regeerperiode 1733-1763). Beiden waren behalve Keurvorst van Saksen ook Koning van Polen. Zij zagen het belang van een hoogstaand cultureel leven voor de bloei en welvaart van Saksen. Daarom verzamelden zij een enorme hoeveelheid kunst; een kunstverzameling die tot de belangrijkste in Europa zou gaan behoren. In Het geheim van Dresden worden meesterwerken getoond van onder anderen Rembrandt, Velasquez, Titiaan en Canaletto, die in de betreffende periode werden verzameld, samen met schilderijen die toen in Dresden onder invloed van de beroemde buitenlandse voorbeelden werden gemaakt. Meer info op de website van het museum.
  • Hertog Jan Brouwerij (Arcen): Liefhebbers van bier kunnen op Tweede Kerstdag terecht in de Hertog Jan Brouwerij in het Limburgse dorpje Arcen. Hier wordt al sinds 1915 het bekende Hollandse bier gebrouwen. U kunt het hele brouwproces volgens onder leiding van een professionele gids. U loopt van de moutzolder naar de authentieke koperen bouwketels en eindigt in de kelder waar u op een flesje zult worden getrakteerd. Meer informatie vindt u hier. In de omgeving van Arcen is overigens ook genoeg te doen. Zo zijn er prachtige kasteeltuinen te bezoeken en kunt u voor ontspanning terecht in de Thermaalbaden van Arcen.
  • Boxing day, Premier League: Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan vandaag wordt als vanouds getrakteerd op een vol programma in de Britse Premier League. Wereldwijd kijken miljoenen mensen naar Boxing Day, of Louis van Gaal het nu leuk vindt of niet. Zijn ploeg Manchester United komt om 16.00 uur in actie tegen Newcastle United met oud-Feyenoorder Daryl Janmaat. Zoals gebruikelijk staan er ook twee derby’s op het programma: Chelsea – West Ham United en Arsenal – Queens Park Rangers. In Nederland zijn de wedstrijden te zien via Fox Sports of natuurlijk in de kroeg. Bekijk hier het volledige speelprogramma.

Wat u ook gaat doen vandaag, wees alert op lokaal zeer gladde wegen onderweg. Vanavond kan het zelfs gaan sneeuwen.

Wat zijn uw plannen vandaag? Deel het hieronder met de andere bezoekers van elsevier.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.