Gerlof Leistra

Willem Holleeder hoort als moordverdachte achter de tralies

Door Gerlof Leistra - 15 december 2014

Dat Willem Holleeder tot afgelopen zaterdag nog steeds vrij rondliep, wekte al langer verbazing. Justitie verdacht hem van betrokkenheid bij diverse liquidaties, maar pakte hem niet op. Daar kwam dit weekeinde verandering in.

Met zijn arrestatie lijkt de zaak tegen hem eindelijk rond. Hoe hard het bewijs is, zal snel duidelijk worden. In de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) gaf Holleeder (mede) opdracht voor de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Verder zou hij een criminele organisatie hebben gevormd met onder anderen Dino Soerel, één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage.

Verklaringen

Aanleiding voor de arrestatie zijn de verklaringen van crimineel Fred Ros, na Peter la Serpe de tweede kroongetuige in Passage. Nieuw onderzoek leverde aanvullende feiten op tegen Holleeder die blijkbaar hard genoeg zijn om hem op te pakken.

Later wordt de tenlastelegging vermoedelijk uitgebreid met het opdracht geven voor de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004) en John Mieremet (2005).

Ontvoering

Eerder zat Holleeder jarenlange gevangenisstraffen uit voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Dodeder en voor het afpersen van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman.

Begin 2012 kwam hij voorwaardelijk vrij. Wegens schending van de voorwaarden eiste justitie onlangs dat hij de resterende drie jaar alsnog moest uitzetten. Volgende maand beslist de rechtbank over die eis.

Tralies

Als opdrachtgever van liquidaties hangt Holleeder nu levenslang boven het hoofd. De grote vraag is welke rol zijn zaak gaat spelen in het grote liquidatieproces dat nu in hoger beroep dient.

Zijn het inderdaad aparte zaken of moeten ze worden gevoegd? De advocaten zullen eisen dat het hele proces opnieuw moet beginnen met Holleeder er bij.

Door de extreem lange duur en het sluiten van nota bene twee deals met kroongetuigen was Passage voor justitie al een hoofdpijndossier. Met de aanhouding van Holleeder wordt het alleen maar ingewikkelder.

Maar een verdachte van liquidaties hoort niet vrij rond te scooteren. Die hoort in afwachting van het finale oordeel van de rechter achter de tralies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.