Gerlof Leistra

Doorbraak in zaak-Els Borst roept vooral veel nieuwe vragen op

Door Gerlof Leistra - 27 januari 2015

De ontwikkelingen bij het onderzoek naar de moord op Els Borst bewijzen andermaal het belang van DNA-onderzoek. Het zou goed zijn de voorgenomen bezuinigingen op het NFI nog eens te bekijken.

Dankzij een DNA-match is de moord op Els Borst vermoedelijk opgelost. De sporen op de plaats delict – de aangebouwde garage bij het huis van Els Borst in Bilthoven – komen overeen met het DNA-profiel van de 38-jarige Bart van U. Die zit al vast op verdenking van moord op zijn zus Loïs van Urk, eerder deze maand in Rotterdam. Een doorbraak die vragen oproept.

Match

Dat de politie bijna een jaar na de moord op Els Borst een verdachte heeft, is een opluchting. De doorbraak toont het belang van DNA-onderzoek. Ondanks alle inspanningen van de recherche zat het onderzoek vast. Totdat eerder deze maand het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de match meldde.

Naast alle euforie is er de vraag waarom de verdachte niet eerder tegen de lamp liep. Eind 2011 is hij aangehouden voor verboden wapenbezit. Voor dat delict kreeg hij drie jaar celstraf.

Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in Rotterdam is destijds geen DNA afgenomen. Was dat wel gebeurd, dan was er eerder een match geweest en was hij mogelijk al aangehouden voor hij zijn zus doodde.

Vuurwerk

Tweede vraag is waarom de gestoorde verdachte geen gedwongen behandeling kreeg. Vorig jaar nog werd hij in Amersfoort opgepakt nadat hij in verwarde toestand bij het politiebureau vuurwerk afstak. Een psychiater vond hem niet gevaarlijk genoeg voor gedwongen opname. Achteraf is dat wellicht een inschattingsfout.

Het NFI moet fors bezuinigen. Voor forensische opsporing is het internationaal vermaarde instituut echter onmisbaar, zo blijkt. Vorig jaar maakte het NFI indruk door de identificatie van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Het zou goed zijn de voorgenomen bezuinigingen nog eens te bekijken.

Aan de recherche nu de taak om het onderzoek naar Bart van U. rond te krijgen. Naast verhoren zullen zijn gangen minutieus worden nagegaan.

Omdat data van bijvoorbeeld mobiele telefoons nu maximaal een jaar mogen worden bewaard, kan bewijs zijn vernietigd. OM en politie pleiten voor een langere bewaartermijn. Dat pleidooi verdient steun van de politiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.