Nikki Sterkenburg

Geen garantie, wel nuttig: verklaar paspoorten jihadgangers ongeldig

Door Nikki Sterkenburg - 08 januari 2015

De aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo laat zien dat er geen andere optie is dan Europa-breed paspoorten ongeldig te verklaren.

Hoewel nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat de schutters van de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo teruggekeerde Syriëgangers zijn, zijn er genoeg aanwijzingen voor het vermoeden dat de daders doorgewinterde jihadisten zijn.

Zo wisten ze een agent van afstand te raken, droegen ze hun AK-47 op borsthoogte en schreeuwden zij tussen de kogels door duidelijk ‘Allah Akbar!’.

Capaciteitsprobleem

Frankrijk worstelt met de terugkeerders, momenteel ruim honderd. Soms worden plukjes vastgezet, maar het is onmogelijk iedereen te vervolgen. Ten eerste heeft het Franse Openbaar Ministerie een capaciteitsprobleem en ten tweede is er bij veel terugkeerders te weinig bewijs voor veroordeling wegens het ondernemen van een jihadreis.

Ook Nederland worstelt met de terugkeerders, vooral wanneer het gaat om het bewijs dat iemand daadwerkelijk in Syrië voor de jihad heeft gestreden.

Duidelijk signaal

Maher H. kon, dankzij een foto waarop hij met een kalasjnikov poseerde, worden veroordeeld tot drie jaar cel wegens het strijden voor jihad in Syrië, terwijl Jordi de J. er vanaf komt met een deradicaliseringstraject.

Moet je iemand laten terugkeren als de wet geen mogelijkheden biedt om hem vast te zetten? Het zou verstandig zijn om Europa-breed de paspoorten van de huidige lichting Syriëgangers ongeldig te verklaren.

Hoewel dat geen garantie biedt dat ze niet zullen terugkeren, geeft de overheid er wel een duidelijk signaal mee af: blijf vooral daar. Zo bemoeilijk je hun ook het vrij reizen binnen Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.