Arendo Joustra

Laten we de komende jaren meer oog hebben voor de ondernemer

Door Arendo Joustra - 02 januari 2015

In Nederland wordt steeds vaker ‘nee’ gezegd tegen allerlei economische activiteiten. De bezwaren zijn soms begrijpelijk, maar hoe moet Nederland over twintig jaar nog geld verdienen?

Fijn al die wensen voor het nieuwe jaar. Insgelijks. Maar het gaat natuurlijk niet om de komende twaalf maanden, maar om de komende twee decennia. Met als centrale vraag hoe Nederland en Nederlanders over twintig jaar nog hun geld verdienen.

Het is angstwekkend om te zien hoe steeds vaker ‘nee’ wordt gezegd tegen allerlei economische activiteiten. Nee tegen de kokkelvisserij, nee tegen het zoeken naar schaliegas, nee tegen bedrijven uit het buitenland die hier komen voor lage belastingen, nee tegen uitbreiding van Schiphol, nee tegen intensieve veehouderij, nee tegen nertsfokkerij, nee tegen wapenfabrikanten en kernenergie.

Verdienen

De bezwaren zijn soms wel begrijpelijk, maar Nederland zal ook over twintig jaar nog geld moeten verdienen. Met spullen die we kunnen exporteren, met handel, met nijverheid, met grondstoffen. Want hoe denken alle tegenstanders dat de overheid anders aan voldoende geld komt voor een goede gezondheidszorg, scholing en uitkeringen?

Er zijn politieke partijen die van Nederland een reservaat willen maken. Waar vee gelukkig is, het klimaat zogenaamd geen kwaad wordt gedaan, winst maken is verbannen. Ze vergeten alleen het eenvoudige sommetje wie straks de rekening nog betaalt. En wie straks nog werk heeft. We kunnen niet allemaal communicatiemedewerker worden.

Ondernemers

Laten we de komende twintig jaar wat meer oog hebben voor de ondernemers, groot en klein, die uiteindelijk voor het geld zorgen dat Nederland welvarend (en sociaal) maakt.

Een gelukkige en voorspoedige twee decennia!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.