Arendo Joustra

Journalisten, stop met jammeren en doe gewoon je werk

Door Arendo Joustra - 24 februari 2015

Kunnen journalisten eens ophouden als kleine kinderen te jammeren over de Mediacode? Er is geen enkele reden om de Mediacode, door de Rijksvoorlichtingsdienst gemaakt om de privacy van leden van het Koninklijk Huis te beschermen, serieus te nemen.

Dat journalisten zo gewichtig doen over die Mediacode, komt omdat ze zelf dol zijn op hun eigen codes. Zo is er de (internationale) Code van Bordeaux, de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek, de code van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Code van Nieuwspoort.

Zelfcensuur

Al die codes hebben ze stuk voor stuk aan zichzelf opgelegd. Als aanwijzing hoe ze hun werk moeten doen. Hetgeen in de praktijk soms neerkomt op een vorm van zelfcensuur.

De enige code waaraan journalisten zich moeten houden, is de wet. En de (altijd voorlopige) uitleg die de rechter daaraan geeft. De rest, de codes dus, zijn zelfkwelling, drukdoenerij of koketterie.

Privé

De Mediacode van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is niet meer dan een uitleg van de huidige privacywetgeving. Volgens de rechter hebben ook Bekende Nederlanders en dus ook leden van het Koninklijk Huis het recht om, als ze ‘privé’ zijn, met rust gelaten te worden.

Met andere woorden, leden van het Koninklijk Huis zijn niet vogelvrij. Als ze ‘privé’ zijn, hoeven ze niet te tolereren dat ze door journalisten worden aangesproken of gefotografeerd. Wat ‘privé’ is, zal in het uiterste geval door de rechter worden bepaald. Want soms hebben journalisten terecht de privacy geschonden, bijvoorbeeld als een publiek belang in het geding is.

Maar, jammeren journalisten, als we ons niet aan de Mediacode van de RVD houden, mogen we niet bij de tweejaarlijkse fotosessie zijn. Censuur!

Niet uitgenodigd zijn, betekent nog niet dat je de foto’s, die ruim verkrijgbaar zijn, niet mag afdrukken. En als die foto’s publiekelijk worden gemaakt, dus op een skipiste of het strand, dan maakt de RVD bij de rechter weinig kans als ze de verbannen journalist belemmeren foto’s te maken.

Kortom, doe gewoon je werk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.