René van Rijckevorsel

Vergeet oorlog en terreur, geniet van Rembrandt en krokus!

Door René van Rijckevorsel - 21 februari 2015

Nieuwsorganisaties hebben – niet ten onrechte – vooral oog voor wat er mis is in de wereld. Maar laten we niet vergeten dat voor het merendeel van de Nederlanders het leven nog altijd zijn prettige dagelijkse gang blijft gaan.

‘Parijs’, ‘Kobani’, ‘Raqqa’, ‘Donbas’, ‘Sana’a’. Plaatsnamen die de laatste maanden in de media synoniem werden met oorlog, terreur en bruut geweld. Afgelopen week kwamen daar ‘Kopenhagen’ en ‘Libië’ (weer) bij.

Debat

In Kopenhagen doodde een door moslimextremisten geïnspireerde jongeman met Palestijnse achtergrond een Joodse bewaker en een aanwezige bij een debat met cartoonist Lars Vilks. In Libië vermoordden strijders die zich aansloten bij moslimterreurorganisatie IS 21 ontvoerde Egyptische kopten.

Nieuwsorganisaties hebben – niet ten onrechte – vooral oog voor wat er mis is in de wereld. En een club als IS is heel mis. Maar laten we niet vergeten dat voor het merendeel van de Nederlanders het leven nog altijd zijn prettige dagelijkse gang blijft gaan. Sterker: veel wordt alleen maar beter.

Visueel spektakel

Neem de expositie Late Rembrandt in het Rijksmuseum. Wat een culturele rijkdom! Ellenlange rijen verheugen zich terecht op dit visuele spektakel. De barbarij is daar goddank ver weg.

Gevoel van vrijheid en geluk biedt ook het genot van de vogels weer te horen fluiten en de krokusjes schuchter hun kop boven de aarde te zien uitsteken. Zoveel cultureel en zinnelijk geweld, daar kan toch geen beeld van een sneue beul tegenop?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.