Afshin Ellian Afshin Ellian

Er valt heel wat te kiezen, op naar de stembus!

Door Afshin Ellian - 18 maart 2015

Wie denkt dat de keuze beperkt is bij de Provinciale Statenverkiezingen, komt bedrogen uit. De verschillen tussen de partijen zijn onverminderd groot, zo blijkt wel uit de incidentrijke verkiezingscampagne.

Vandaag gaan we stemmen. Ja, niet zeuren: we gaan stemmen. Het stemrecht moeten we niet uit handen geven.

Wie denkt dat we geen keuze hebben, komt bedrogen uit. Er is genoeg te kiezen. De heftige verkiezingscampagne bewijst die stelling. Daarvoor verdienen alle politici een warm compliment.

De debatten waren hard en scherp. Het begon met de discussie over het welzijn van de uitgereisde jihadisten tussen premier Mark Rutte (VVD) en Kamerlid Alexander Pechtold (D66). Het debat bereikte enige tijd later zijn hoogtepunt met de inzet van wilde dieren: u bent een terreur-oehoe, en u bent een wolf.

Mindere momenten

Even dreigde de verkiezingscampagne een circus met wilde dieren te worden. Gelukkig is dat niet gebeurd. Het bleef geestig en scherp, zo hoort het ook.

Er waren ook mindere momenten. In de eerste plaats denk ik aan de intimiderende en vrij gewelddadige acties tegen PVV-kandidaten. De actievoerders die de huizen en auto’s van PVV-kandidaten met ranzige leuzen bekladden, bewezen de democratie geen dienst.

Op deze manier joegen ze de kandidaten vrees aan. Dit ondemocratische gedrag is ronduit schandalig.

Toeval?

Er zijn twee bewindsleden gesneuveld: het bonnetje werd plotseling gevonden. De VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei daarover in een interview met De Telegraaf dat ‘de affaires die de afgelopen tijd rond de VVD naar buiten zijn gekomen zijn bewaard voor de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen’.

Dat gebeurt altijd. Ook in Amerika is dat gebruikelijk.

Deze verklaring geldt echter niet voor de Teevendeal. Het is volgens de minister geen toeval dat die deal nu openbaar wordt: ‘Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt,’ aldus Schippers.

Wilde speculaties

Volgens de minister circuleren er wilde speculaties: ‘De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.’

Later zei Schippers niemand te willen beschuldigen. Ze zei daarover: ‘Ik constateer dat twee verkiezingen achter elkaar een vijftien jaar oude zaak bovenkomt midden in een campagne. Eén keer is toevallig, een tweede keer lijkt mij te toevallig, dus dat moeten we goed onderzoeken.’

Het gaat hier gaat om een gevoelige zaak; onderzoek is noodzakelijk. Het blijft een vreemde zaak dat iemand uit justitie of daarbuiten een staatsgeheim openbaar maakt.

Minister Schippers heeft gelijk: de zaak stinkt en moet tot de bodem worden uitgezocht.

Lege zolder

Voorafgaand aan het slotdebat werd een bijzonder verkiezingsspotje van D66 uitgezonden. We zien de leider van D66 in een lege, mooie en vooral kunstzinnige zolder. Hij staat er alleen.

Pechtold loopt pratend en langzaam naar de camera, naar de kijker toe. De veilingmeester heeft alles verkocht – nu de zolder zelf nog.

Het is een markante afbeelding van een postmodernistische wereld, een lege wereld zonder mensen. Daar is slechts één mens, de man die vertelt hoe geluk vanuit de leegte naar ons toekomt. Dat bedoelde ik steeds met het nihilisme, niets, leegte.

Luchtkastelen

Het slotdebat leverde bijzondere momenten op. Alle goede zaken heeft de SP bedacht, leerden we van partijleider Emile Roemer. Terwijl het toch de PvdA was die erin slaagde te nivelleren.

De SP is nog steeds bang om het spel van de democratische macht mee te spelen. De SP lijkt op iemand die alleen maar wil sparen. De SP spaart ideële zetels, luchtkastelen.

Premier Rutte zei dat het CDA heeft gekozen voor eigen gewin. Rutte verwoordde zijn kritiek op het CDA op scherpe wijze: ‘Een stem op het CDA is een verloren stem.’

Deze scherpte komt doordat het CDA de VVD in de steek heeft gelaten: ‘Ik sta er op centrum-rechts alleen voor,’ aldus Rutte. Eigenlijk zegt Rutte tegen Buma dat het CDA hem, en daarmee rechts, heeft uitgeleverd aan links.

Vaag

De stelling van het CDA luidde dat het kabinet naïef is over de toegenomen spanningen in de samenleving. Het ging dan over islamitisch terrorisme. Buma maakt het weer groot en daardoor vaag: eigenlijk moet iedereen opnieuw worden opgevoed.

Het medicijn daarvoor is het begrip ‘plichten’. Buma wil de maatschappelijke dienstplicht invoeren voor jongeren. Is dat het antwoord van het CDA op het islamitische terrorisme? Dat is pas naïef.

PVV-leider Geert Wilders was juist duidelijk in het debat over milieu: ‘Wij zijn niet de tegenstanders van duurzame energie, maar we zijn tegen dure energie.’ Dat is een waarachtige stelling.

In het debat met Wilders keerde premier Rutte zich tegen ‘dat vreselijke begrip multiculturalisme’ en tegelijkertijd beweerde hij dat de integratie is mislukt. Het slotdebat bewijst mijn stelling: er valt wat te kiezen. Er zijn markante verschillen tussen de partijen.

Op naar de stembus dus!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.