Nikki Sterkenburg

Goed dat VVD zich alsnog tegen Goudse megamoskee keert

Door Nikki Sterkenburg - 05 maart 2015

Verstandig dat de Goudse coalitiepartij VVD haar steun voor de megamoskee El Wahda intrekt. Het omstreden prestigeproject rammelt aan alle kanten.

In de voormalige Prins Willem-Alexander-kazerne in Gouda zou een 2,5 miljoen euro kostend islamitisch centrum moeten komen met leslokalen, feestzalen, ontmoetingsruimten en een lijkwassingsruimte.

Drie bestaande moskeeën zouden in het complex trekken, dat zij delen met een school voor speciaal onderwijs en een medisch kinderdagverblijf.

Al sinds de tekentafel is het project een ramp. Ten eerste heeft de omliggende woonwijk geen infrastructuur om de vijftienhonderd bezoekers in goede banen naar de moskee te leiden.

Vervolgens blijkt dat moskeegangers van de drie betrokken gebedshuizen onder druk zijn gezet om geld te betalen voor het project. Ze moeten maar liefst 1.500 euro per gezin afdragen, terwijl de meeste gezinnen het financieel niet breed hebben en al moeite hebben om de ouderbijdrage aan de scholen van hun kinderen te voldoen.

Omstreden prediker

Maar wie niet meedoet, kan na zijn dood een religieuze dodenwassing wel vergeten. En wie kritische vragen stelt over deze manier van financieren, krijgt zonder pardon een moskeeverbod van vijf jaar opgelegd.

Hoewel woordvoerder Saïd Boukayouh zei dat de moskee door extra activiteiten zoals huiswerkbegeleiding ook radicalisering zou tegengaan, nam hij wel de omstreden salafistische prediker Tarik Ibn Ali in de arm om bij benefieten de rest van het benodigde geld in te zamelen.

Muur

Afgelopen november bleek dat de moskee het complex met kinderdagverblijf en school alleen wilde delen als er een muur kwam. Die moest ervoor zorgen dat mannen die zich klaarmaakten voor het gebed niet afgeleid zouden raken door vrouwelijke personeelsleden.

Stukken daarover werden niet met de gemeenteraad gedeeld, en lekten uit via De Telegraaf. Coalitiepartner PvdA kreeg verschillende malen het verwijt de plannen voor de bouw, waarbij ze te nauw betrokken zou zijn, wel erg door te drammen.

Islamhaat

Buurtbewoners gaven in de media te kennen best te willen instemmen met de komst van een moskee, maar dan wel een met een kleinere omvang. De moskee zelf is echter niet te beroerd om de kaart van islamhaat te spelen.

Woordvoerder Boukayouh probeerde de weerstand vorige maand in de gemeenteraad nog te vangen in een goedkoop argument: ‘Helaas worden ons gebeurtenissen op wereldniveau aangerekend waar wij totaal geen invloed op hebben.’

Dat het plan voor de moskee van de baan is, heeft echter niets te maken met de opkomst van Islamitische Staat.

Boukayouh gaat totaal voorbij aan betalingsdruk die moskeegangers is opgelegd, zijn eigen omstreden fondsenwerver, en aan de bestuurlijke puinhoop die het project alsnog heeft opgeleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.