Eric Vrijsen

Kunnen Dijkhoff en Van der Steur georganiseerde misdaad verslaan?

Door Eric Vrijsen - 20 maart 2015

De nieuwe bewindslieden op Veiligheid en Justitie, zijn stevige kerels uit de rechtervleugel van de VVD. Maar of de Holleeders van deze wereld ineenkrimpen bij het horen van de namen Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, is onwaarschijnlijk.

In de krant heten ze al het nieuwe ‘crimefightersduo’ van de VVD. Ard van der Steur wordt minister van Veiligheid en Justitie. Klaas Dijkhoff treedt aan als staatssecretaris.

Twee stevige kerels uit de rechtervleugel van de VVD-Kamerfractie. Maar winnen zij de slag tegen de georganiseerde misdaad? Reken er niet al te veel op.

Van der Steur (45) heeft zich in de Kamer vooral onderscheiden met civielrechtelijke wetsontwerpen. Alimentatieverplichtingen, omgangsregelingen, dat werk. Hij is een klassieke advocaat. Een excentrieke heer met zijn eeuwige oranje dassen en een appartement in een kasteel te Warmond.

Maar crimefighter? Krimpen de Holleedertjes van deze wereld pardoes ineen van schrik? Da’s onwaarschijnlijk.

Jihadisten

Van der Steur mist bestuurlijke ervaring. Hij wordt opgezadeld met een lastig departement. Ambtelijke sores bij de politie. Nasleep MH17-ramp. Jihadisten die aan het oog van de autoriteiten ontsnappen.

Sommige bewindslieden concentreren zich op het door het parlement slepen van een paar taaie wetsontwerpen. Maar de minister van Veiligheid en Justitie moet zich elke dag storten op een stapel telkens weer andere dossiers.

En waag het niet om er eentje ongelezen te laten, want dan sta je in het parlement te schutteren. Van der Steur kan overigens terugvallen op zijn technieken als listig debater.

Boodschap

Klaas Dijkhoff (34) staat dichter bij het VVD-kiezersvolk dan Van der Steur. Dijkhoff kun je om een boodschap sturen, zo bleek in debatten over terrorisme. Maar hij krijgt de ‘hoofdpijnportefeuille’ van vreemdelingenzaken. De linkse media en de belangenclubs in de asielindustrie zullen hem  brandmerken als harteloos en dan gaat coalitiepartner PvdA stuiteren.

Om de vacatures op Justitie te vullen, moet VVD-fractieleider Halbe Zijlstra twee van zijn beste mensen laten gaan. Hij krijgt Fred Teeven terug, maar een gewezen bewindsman heeft altijd moeite om zijn draai te vinden in het parlement, ook omdat hij zich daar met andere dingen bezig moet houden dan met het hem bekende terrein.

Kortom, het vertrek van Van der Steur en Dijkhoff is een aderlating voor de grootste regeringsfractie, die toch al niet bulkt van ervaring.

Horzel

Als horzel zit dan ook nog ex-VVD’er Johan Houwers (57) in de Tweede Kamer. Veroordeeld wegens hypotheekfraude en daarom niet meer welkom in de liberale fractie.

Gisteren liet hij weten overal lak aan te hebben. Via ‘zetelroof’ keert hij terug in de Kamer op de stoel van de opgestapte VVD’er Mark Verheijen.

Zijlstra en de crimefighterspartij hebben betere dagen gekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.