Eric Vrijsen

OM kan zich beter niet meer bemoeien met burgemeesters

Door Eric Vrijsen - 18 maart 2015

In 2012 zorgde het Openbaar Ministerie ervoor dat de Roermondse burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans te kijk stond en zich moest terugtrekken.

De Roermondse gemeenteraad droeg Ricardo Offermanns (VVD) in september 2012 unaniem voor als burgemeester. Drie weken later maakte justitie de benoeming stuk. Het Openbaar Ministerie (OM) luisterde stiekem VVD-wethouder en senator Jos van Rey af.

Die bleek burgemeesterskandidaat Offermans dingen te hebben ingefluisterd ter voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Justitie beschuldigde Van Rey van het schenden van de geheimplicht, veronderstelde dat Offermanns voor de informatie een tegenprestatie leverde en betichtte hem van omkoping.

In een kennelijke poging de VVD-benoeming te verijdelen, riep justitie raadsleden op voor een verhoor. Ze moesten luisteren naar de bandopname van het gesprekje tussen Van Rey en Offermanns.

Corruptie

Het was meteen een politiek proces. Offermanns verliet zijn burgemeesterspost in Meerssen, trok zich terug als kandidaat in Roermond en stapte op als voorzitter van de Limburgse VVD. Na ruim een jaar stond hij voor de Rotterdamse rechtbank, die hem veroordeelde tot een taakstraf wegens corruptie.

Vorige week werd hij daarvan vrijgesproken. Het Gerechtshof in Den Haag vond wel dat hij zich niks door Van Rey had mogen laten influisteren – al is zoiets in elke politieke partij tamelijk gebruikelijk – maar achtte niet bewezen dat Offermanns voor deze gunst een tegenprestatie leverde aan Van Rey.

Zedig gezicht

Het Openbaar Ministerie trekt in dit soort gevallen een zedig gezicht: wij veroordelen niet; wij onderzoeken slechts. Maar in feite zorgde het OM er in 2012 voor dat Offermanns te kijk stond en zich moest terugtrekken als burgemeester. In plaats van hem werd een CDA’er benoemd.

De pijnlijke les voor het OM is dat het zich niet moet mengen in het proces van burgemeestersbenoemingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.