Eric Vrijsen

Onderzoek naar Teevendeal zal vooral wijzen op chaos binnen VVD

Door Eric Vrijsen - 16 maart 2015

VVD-minister Edith Schippers zinspeelde op een complot tegen haar partij – een suggestie die ze niet kon of wilde onderbouwen. Ze is duidelijk gefrustreerd door een haperende verkiezingscampagne.

Natuurlijk speelden bij het in opspraak brengen en aftreden van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wegens de ‘Teevendeal’ allerlei anonieme belangen een rol. Muitende ambtenaren, revanchistische criminelen, intriganten uit de advocatuur: het is allemaal mogelijk.

Edith Schippers, VVD-minister van Volksgezondheid, spreekt zelfs over een samenzwering tegen haar partij. Duistere krachten verpesten de VVD-uitslag bij de verkiezingen van woensdag, zegt ze.

Schippers noemde ook kwesties als die rond Kamerlid Mark Verheijen. ‘Rotincidenten,’ zei Schippers in De Telegraaf. ‘Mensen bewaren dingen voor de campagne.’

Rechter

Die Verheijen-kwestie was geen gelukkig voorbeeld. Elsevier publiceerde al in november de bedelbrieven en facturen waaruit belangenverstrengeling tussen de VVD-politicus en een projectontwikkelaar bleek.

De VVD-top deed het onmiddellijk af als ‘feitelijk onjuist’. Die zaak is nu onder de rechter. In de tussentijd kwam NRC Handelsblad met onthullingen over Verheijens declaraties. De VVD liet hem nog even bungelen en aan het begin van de campagne trad hij af. Geen complot dus.

Bankafschrift

Minister Schippers droeg afgelopen weekend in de talloze interviews geen verdere bewijzen aan voor haar stelling. Ze zei alleen dat het ‘geen toeval kon zijn’ dat documenten over de Teevendeal vorig jaar vlak voor de raadsverkiezingen en dit jaar kort voor de Statenverkiezingen opdoken.

Oké, maar waarom heeft de VVD of Opstelten zelf het afgelopen jaar dan niet gebruikt om die Teevendeal, inclusief bankafschrift, terdege uit te zoeken en eerdere onjuiste mededelingen aan de Tweede Kamer te herroepen?

Chaos

Enfin, iedereen duikt nu op ‘Ediths complottheorie’ en het resultaat is dat de campagne opnieuw draait om een affaire en niet – zoals de VVD wil – om het economisch herstelbeleid. Is dat ook een complot? Of is dat chaos bij de VVD zelf?

Het statement van de liberale minister wijst vooral op de frustraties in de VVD over de haperende campagne.

Het is niet gezegd dat Schippers ongelijk heeft. Maar vage toespelingen op een complot zijn onhandig. En dikke kans dat het onderzoek naar oorzaak en gevolgen van de Teevendeal eerder zal duiden op een chaotische gang van zaken dan op een samenzwering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.