Gerlof Leistra

Opstelten en Teeven laten veel onbeantwoorde vragen achter

Door Gerlof Leistra - 10 maart 2015

Er zijn twee mogelijkheden, zo blijkt na het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven: óf de administratie van de overheid is een chaos, óf er is bewust bewijs verduisterd. Beide scenario’s zijn ernstig.

Dat minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie, met in zijn kielzog staatssecretaris Fred Teeven (VVD), struikelde over een oud ‘bonnetje’ van een deal met drugshandelaar Cees H., was onontkoombaar.

Opstelten verstrekte de Tweede Kamer onjuiste informatie en dan is het einde oefening. Maar dat is niet einde verhaal: er zijn nog te veel vragen.

De deal werd in 2001 gesloten door officier van justitie Teeven. Via H. hoopte deze ‘crimefighter’ een grotere vis te vangen: drugsbaron Johan Verhoek alias De Hakkelaar. Daarvoor was hij bereid soepel met de regels om te gaan.

Warrig

Zo werd de deal verzwegen voor de fiscus en regelde hij voor H. een soepeler detentieregime. Weliswaar waren zijn directe bazen bij het Openbaar Ministerie op de hoogte, maar minister Benk Korthals (VVD) van Justitie voelde zich gepasseerd.

Dat de zaak veertien jaar later tot het ontslag van twee bewindslieden leidt, is bizar. Natuurlijk opereerde Opstelten tegenover de Kamer warrig en had hij de feiten niet paraat. In die zin heeft hij zijn ontslag over zichzelf afgeroepen.

Waarom corrigeerde Teeven zijn minister niet toen die een jaar geleden voor het eerst de fout in ging door verkeerde bedragen te noemen? Of waren zijn herinneringen aan de deal niet meer zo scherp na al die jaren?

Opstelten kreeg bovendien weinig medewerking van zijn eigen ambtenaren en daar zit de kern van het probleem.

Chaos

Het is verontrustend dat een speurtocht in zijn opdracht naar het ‘bonnetje’ een half jaar geleden niets opleverde, terwijl afgelopen week alsnog bewijs opdook in de vorm van een printscreen van een systeem met betalingsgegevens.

Dan zijn er twee mogelijkheden: de administratie van de overheid is een chaos of er is bewust bewijs verduisterd. Beide scenario’s zijn ernstig.

Er is dus meer mis dan een schutterende minister. Alleen door een grondig onderzoek kan het vertrouwen van de burger worden hersteld. Het vertrek van de twee bewindslieden is allesbehalve het einde van het verhaal. Daarvoor zijn er nog te veel vragen onbeantwoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.