Gerry van der List

Overheid, toon fatsoen en ontsla antisemitische Yasmina Haifi

Door Gerry van der List - 13 maart 2015

Job Cohen vindt dat een berisping de beste reactie is op het ageren tegen zionistische complotten door een ambtenaar. Maar een minister mag en moet zijn personeel aan fatsoensnormen houden.

De opvolger van Ivo Opstelten mag meteen een belangrijk principieel besluit nemen. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie moet zich buigen over een openhartige ambtenaar.

Yasmina Haifi, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, twitterde vorig jaar dat de terroristische organisatie IS ‘een vooropgezet plan van zionisten’ is die ‘bewust de islam zwart willen maken’. Opstelten (VVD) zette haar op non-actief en zei dat ze nooit meer in haar functie zou terugkeren.

Berisping

Maar moet en mag de geschorste Haifi ook worden ontslagen? Job Cohen vindt van niet. De oud-PvdA-leider betoogt als hoofd van de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren in een – door NRC Handelsblad naar buiten gebracht – advies dat een schriftelijke berisping had volstaan.

Ontslag zou mede ongepast zijn vanwege de goede staat van dienst van Haifi en vanwege het feit dat zij werkte bij de afdeling personeelszaken, waar ze geen bemoeienis had met de strijd tegen IS (en tegen zionisten).

Diskrediet

Het is een interessante kwestie, die aan het denken zet over de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren, het gebruik van sociale media en de multiculturele samenleving. Vanzelfsprekend hebben ambtenaren recht op een mening.

Maar hun functie vereist een grote terughoudendheid bij het publiekelijk ventileren van opvattingen op hun beleidsterrein. En zeker ook bij het verkondigen van ideeën die hun werkgever in diskrediet brengen.

De antisemitische oprisping van Haifi behoort tot de laatste categorie. Waarbij het er niet toe doet of de betrokkene een secretaris-generaal, een secretaresse of een medewerker personeelszaken is.

Afgrijselijk

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de tweet van zijn – toenmalige – partijgenote ‘afgrijselijk’. Terecht. De Nederlandse overheid moet dan ook een signaal afgeven. Het ontslaan van een antisemitische complotdenker is een beter middel om te laten zien waar zij voor staat dan gezellig theedrinken na een vermanend woord.

Het is overigens wel goed dat de visie van Haifi naar buiten is gekomen. Zo wordt weer eens duidelijk welke huiveringwekkende denkbeelden leven onder allochtonen. En onder PvdA-leden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.