Nikki Sterkenburg

PVV-bekladdingen zijn terroristische daad

Door Nikki Sterkenburg - 11 maart 2015

Het angst aanjagen van politici en kiezers, om zo verkiezingen en besluitvorming te beïnvloeden, is een terroristische daad.

Hoewel de bekladdingen van huizen van PVV-kandidaten in Friesland zijn opgeëist door een groep die zichzelf heel algemeen ‘het Friese verzet’ noemt, houdt de politie er rekening mee dat de daders afkomstig zijn uit de extreem-linkse en ‘anti-fascistische’ kringen.

Immers, het scenario lijkt hetzelfde als dat bij eerdere bekladdingen uit deze hoek, onder meer bij kantoren van de IND en bij het huis van de financieel-directeur van KLM.

Strafblad

Na zo’n bekladding eist een vage gelegenheidsgroepering via IndyMedia de actie op; doorgaans voorziet de radicale activist Joke Kaviaar (echte naam: Kuyt; trots op haar strafblad van zestien pagina’s) de acties van jubelend commentaar.

Ook bij de bekladdingen van de huizen van PVV-kandidaten bracht IndyMedia het nieuws naar buiten. Kaviaar schreef de actie goed te keuren; er werd slechts ‘een signaal’ afgegeven.

Terrorisme

Het ‘signaal’ bleek niet aan dovemansoren gericht: twee andere PVV-kandidaten kregen ook stenen door hun ruit; agenten surveilleren inmiddels rond getroffen huizen. De activisten zelf menen dat ze geen geweld tegen mensen gebruiken.

Maar het angst aanjagen van politici en kiezers, om zo verkiezingen en besluitvorming te beïnvloeden, is volgens zowel de AIVD als het Wetboek van Strafrecht een terroristische daad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.