René van Rijckevorsel

Rutte heeft gelijk: jihadist kan beter sneuvelen dan terugkeren

Door René van Rijckevorsel - 06 maart 2015

We bombarderen de jihadisten nota bene met onze F-16’s. Logisch dus dat premier Rutte tijdens het verkiezingsdebat zei dat hij jihadisten liever ziet sneuvelen dan dat ze terugkeren om in Nederland dood en verderf te zaaien.

Een debat tussen politiek leiders in het kader van de verkiezingen voor de Provinciale Staten – en het enige dat blijft hangen is de opmerking van premier Mark Rutte (VVD) dat wat hem betreft uitgereisde jihadisten beter kunnen sneuvelen.

Het zegt veel over de tijd waarin we leven. Landgrenzen stellen nog maar weinig voor, laat staan provinciegrenzen.

Hakbijlen

De stelling was goed bedacht door de redactie van RTL. ‘Uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.’

Een jihadist is iemand die meevecht in de gewapende islamitische strijd tegen andersdenkenden. Daarvoor wordt geen middel geschuwd: bommen, raketten, zelfmoordaanslagen, hakbijlen en ga zo maar door. In die jihad wordt niemand ontzien – ook onschuldige vrouwen en kinderen niet.

De jihad houdt ook nooit op – tenzij de jihadist deradicaliseert. Wie jihadist wordt, blijft moorden en terroriseren tot de dood, het moment dat hij of zij het paradijs van Allah bereikt.

F-16’s

Volkomen terecht zei Rutte dat jihadisten beter kunnen sneuvelen. We bombarderen ze nota bene met onze F-16’s! Als ze terugkeren gaan ze hier dood en verderf zaaien.

De andere politici in het debat – Geert Wilders was ziek – kozen allemaal de ‘rechtvaardige’ kant van Alexander Pechtold (D66), Ruttes opponent in het één-op-één-debatje.

Zwakkelingen

Pechtold, ook al een fervent aanhanger van de voedingsbodemtheorie, wil de jihadisten liever berechten in ons land van vrede en recht dan dat ze sneuvelen ‘in de zandbak’.

Wordt elke terugkerende jihadist dan bij de Nederlandse grens aangehouden? En zo ja, willen we echt die jihadisten in de gevangenis hebben, waar ze hun giftige gedachtegoed aan zwakkelingen overdragen?

Het ergste was het moment dat Pechtold ook de arme uitgereisde vrouwen en kinderen erbij haalde. Alsof dat ook jihadisten zijn.

Rutte pareerde goed: onschuldige vrouwen en kinderen die zijn meegereisd, lopen het risico te worden getroffen door bommen uit de F-16’s die Nederland inzet – met goedkeuringsstempel van de partij van Pechtold.

Van alle Nederlanders was 77 procent het volledig met Rutte eens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.