Gerlof Leistra

Verklaringen van Holleeders zussen en ex zijn enorme doorbraak

Door Gerlof Leistra - 24 maart 2015

Gedetailleerd vertellen de zussen en de ex-vriendin van Willem Holleeder over het schrikbewind dat de Amsterdamse crimineel jarenlang voerde. Het is een enorme opsteker voor politie en justitie. Vaststaat dat Holleeder de hoogste straf verdient: levenslang.

Dat nu ook zijn twee zussen en een ex-vriendin de beruchte crimineel Willem Holleeder beschuldigen van betrokkenheid bij een reeks moorden, lijkt het ultieme bewijs dat zal leiden tot een levenslange gevangenisstraf. Een enorme doorbraak.

In het diepste geheim legden Sonja en Astrid Holleeder en Sandra Klepper – weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper – in 2013 uiterst belastende verklaringen af. Die bleven in de kluis zolang Holleeder op vrije voeten was.

Omdat hij recent is aangehouden als verdachte van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl, konden de verklaringen worden toegevoegd aan het dossier.

Doodsangsten

Gedetailleerd vertellen de vrouwen over het schrikbewind dat Holleeder jarenlang voerde. Hij dreigde ook hen en hun kinderen te vermoorden als ze met de politie zouden praten. Ze moeten doodsangsten hebben uitgestaan. Des te belangrijker dat zij toch zijn gaan verklaren.

Holleeder zou opdrachtgever zijn van de moord op zijn zwager en voormalige bloedgabber Cor van Hout en daarnaast van de liquidaties van onder anderen Willem Endstra, Sam Klepper en John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De kans is groot dat hij achter nog meer moorden zit. Vraag is wie hem hebben geholpen bij de uitvoering.

Serie moorden

Bevestigen de nieuwe verklaringen die van de kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe in het lopende liquidatieproces? Hoe dan ook is het een ongekende doorbraak en een enorme opsteker voor politie en justitie.

Dat Holleeder levenslang boven het hoofd hangt, was al langer bekend. Het zou mooi zijn als hij nu opening van zaken geeft, maar daar mag geen beloning tegenover staan. Wie zich schuldig heeft gemaakt aan een serie moorden, verdient de hoogste straf: levenslang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.