René van Rijckevorsel

VVD ten onrechte afgebrand over opvang asielzoekers in regio

Door René van Rijckevorsel - 24 maart 2015

VVD-Kamerlid Malik Azmani pleit er terecht voor om de miljarden euro’s die aan vluchtelingen hier worden besteed, te steken in fatsoenlijke opvang in de regio. Tegenstanders hadden hun schrille commentaar snel klaar.

Elk jaar komen grotere massa’s vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa om asiel aan te vragen. Krijgen ze dat, dan laten ze hun familieleden overkomen. De meeste vluchtelingen doen een beroep op voorzieningen: uitkeringen en huisvesting. Ook als het weer vrede is in hun land van herkomst, keren ze niet terug.

In heel Europa dreigt op den duur sociale ontwrichting door deze aanhoudende volksverhuizing. Veel burgers zien het met lede ogen aan, maar politici van ‘gerespecteerde partijen’ durven zich niet aan het vraagstuk te wagen.

Hoon

Enter VVD-Kamerlid Malik Azmani, die in een notitie pleit om de miljarden euro’s die aan vluchtelingen hier worden besteed, te steken in fatsoenlijke opvang in de regio. Laat ze daar.

Politieke hoon was zijn deel. D66, GroenLinks en ChristenUnie hadden hun schrille commentaar snel klaar: ‘Bah bah bah’ (Alexander Pechtold). Ook anderen trokken van leer. Kan niet, want Europese wetten staan in de weg. Mag niet, want Vluchtelingenverdrag moet gerespecteerd. Onhaalbaar, want coalitiepartner PvdA wil er niet aan. Geen Fort Europa!

Opt-out

Over de haalbaarheid van het VVD-plan valt inderdaad te discussiëren. Zoals ook het argument hout snijdt dat premier Mark Rutte beter een opt-out in Brussel had kunnen bedingen op immigratiegebied, toen hij de kans had.

Maar waarom Azmani afbranden? Er is voldoende reden om de inhoud van zijn plannen serieus te nemen. Er moet een keer iets gebeuren. Opvang in de regio kan humaner uitpakken dan het bestaande asielbeleid, waarvan vooral mensensmokkelaars profiteren. En mag de VVD nog iets te wensen hebben? Als een politicus niets meer wil veranderen, kan hij maar beter uit de politiek gaan.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.