Gerlof Leistra

Crimineel die gedragsonderzoek weigert, moet niet worden beloond

Door Gerlof Leistra - 07 april 2015

Omdat Antonio Marcos van der P. na zijn ontsporing afgelopen jaar medewerking aan een onderzoek weigerde, konden de deskundigen niet vaststellen of uitsluiten dat hij een stoornis heeft. Dat moet veranderen: boycotten mag niet lonen.

Ontspoorde criminelen die weigeren mee te werken aan een gedragskundig onderzoek, ontlopen in strafzaken vaak ten onrechte een tbs-behandeling. Boycotten mag niet lonen.

Begin april kreeg de 26-jarige Antonio Marcos van der P. een gevangenisstraf van 16 jaar voor een reeks ernstige ­geweldsdelicten die hij in februari 2014 pleegde met zijn 20-jarige vriendin Enise Merve B. De angstaanjagende strooptocht leverde het duo de bijnaam ‘Bonnie en Clyde’ op.

Stoornis

Met zijn achtergrond was naast een lange straf voor Antonio tbs op zijn plaats geweest. Eerder kreeg hij twee keer ‘jeugd-tbs’, maar beide keren liep hij weg. In totaal zat hij ­zevenenhalf jaar in jeugdinrichtingen. Zonder resultaat.

Omdat hij na zijn ontsporing afgelopen jaar medewerking aan een onderzoek weigerde, konden de deskundigen niet vaststellen of uitsluiten dat hij een stoornis heeft. Zij onthielden zich daarom van een advies over tbs.

Toch hadden de rechters tbs moeten opleggen. Als er geen advies is, kunnen ze teruggrijpen op eerdere documentatie. Tbs is behalve behandeling van een gestoorde delinquent ook beveiliging van de samenleving. Antonio zou pas mogen vrijkomen als hij niet meer gevaarlijk is. Geen dag eerder.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.