Arendo Joustra

Klaas de Vries: de Pontius Pilatus van de Nederlandse politiek

Door Arendo Joustra - 21 april 2015

In een interview heeft de PvdA-senator op alles en iedereen kritiek. Maar van Klaas de Vries zullen we slechts dat ene moment herinneren waarop hij jammerlijk faalde.

Onlangs gaf PvdA-senator Klaas de Vries een afscheidsinterview in NRC Handelsblad. Hij heeft een mooie carrière gehad: Kamerlid, SER-voorzitter, minister van drie departementen, hoogleraar en tot juni lid van de Eerste Kamer.

In het interview heeft hij op alles en iedereen kritiek. Niets en niemand deugt en alleen Klaas de Vries heeft het altijd bij het rechte eind gehad. Toch jammer voor hem dat hij slechts onthouden zal worden als de politicus die jammerlijk heeft gefaald op een cruciaal moment in de Nederlandse geschiedenis.

Als minister van Binnenlandse Zaken die moet waken voor een ordelijk verloop van de verkiezingen, was hij in 2002 verantwoordelijk voor de beveiliging van Pim Fortuyn. Die was in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op straat bedreigd en was in Nieuwspoort overvallen door actievoerders. En De Vries? De Vries deed niets.

Gewaarschuwd

Al op de avond van de moord op Fortuyn veegde hij – veel­betekenend – zijn straatje schoon. Aan hem had het niet gelegen, hij had zich er ‘persoonlijk’ mee bemoeid. Als Fortuyn zich bedreigd had gevoeld, had hij de politie kunnen bellen.

Je moet maar durven als verantwoordelijk bewindsman. Tot dan toe had geweld tegen politici steeds te maken gehad met immigratie. Dat gold voor Aad Kosto (bomaanslag), Job Cohen (geboeid) en Hans Janmaat (brandstichting). De Vries was dus gewaarschuwd, maar liet het gebeuren.

Dat ene beeld – hoe hij al op 6 mei zijn handen in onschuld waste – zal het beeld blijven van de falende De Vries. Hem trof geen blaam. De Pontius Pilatus van de Nederlandse politiek.

Elsevier nummer 17, 25 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.