Arendo Joustra

‘Toe-eigening’ door krakers en studenten is kennelijk normaal

Door Arendo Joustra - 08 april 2015

‘Appropriatie’, noemen de Maagdenhuisbezetters hun actie. ‘Diefstal’ is een beter woord. Het is onbegrijpelijk dat burgemeester Eberhard van der Laan deze situatie nog langer tolereert.

Al zes weken houden radicale studenten het Maagdenhuis in Amsterdam bezet. In de Volkskrant van afgelopen dinsdag verdedigen twee van hen, Jarmo B. en Valerie van G., de illegale actie.

Zelf noemen zij de bezetting van het bestuurscentrum van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam een ‘bevrijding’ of ook wel – je bent student geesteswetenschappen of niet – appropriatie.

Dat begrip vertalen de twee neo-anarchisten met ‘toe-eigening’. Maar ieder normaal mens heeft het in zo’n geval over ‘diefstal’. En dat is het natuurlijk ook. En niet alleen diefstal. Het uit 1780 daterende gebouw is beschadigd en de hal is veranderd in een enorme puinzooi.

Nuttig?

Het is onbegrijpelijk dat burgemeester Eberhard van der Laan deze situatie nog langer tolereert. Maar wat wil je in een stad waar de lokale krant treurt als de politie na drie decennia krakers verdrijft uit de ‘Tabakspanden’. Volgens Het Parool was dat Amsterdamse krakersbolwerk ‘een nuttig laboratorium voor een betere wereld’.

De krakers, die dus dertig jaar lang gratis midden in het centrum hebben gewoond, veroorzaakten op de dag van de ontruiming voor 2 ton schade. Maar Het Parool noemt de voorstanders van die ontruiming doodleuk ‘liefhebbers van een aangeharkte stad‘.

Het is de omgekeerde wereld, maar dat heb je wel vaker in Amsterdam, waar mensenhandel (prostitutie) en drugshandel (coffeeshops) nog steeds worden goedgepraat met ‘vrijheid blijheid’.

Velen maken zich boos over de appropriatie van bankiers. Maar in Amsterdam is appropriatie door krakers en radicale studenten heel normaal.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.