Gertjan van Schoonhoven

‘Tuitjenhorn’ bewijst dat artsen justitieel ingrijpen zijn ontwend

Door Gertjan van Schoonhoven - 08 april 2015

Als justitie wegens de ‘menselijke maat’ zelfs niet meer hard mag optreden tegen de meest flagrante schendingen van de wet, is er helemaal geen justitieel toezicht meer. Huisarts Nico Tromp overtrad echt alle regels voor een zorgvuldige euthanasie.

Met krankzinnig veel morfine doodde huisarts Nico Tromp zomer 2013 in Tuitjenhorn een ernstig zieke patiënt en pleegde zelfmoord toen de autoriteiten hem op de korrel namen. Bijna twee jaar geleden is het nu, en nog wil de kwestie niet bedaren.

Eind maart verscheen het rapport van de evaluatiecommissie ‘Tuitjenhorn’ en dat was grotendeels ontlastend voor de autoriteiten en zeer belastend voor Tromp.

Menselijke maat

Pijnlijk voor zijn weduwe, pijnlijk voor de fans van de huisarts. Maar wel terecht. Je kunt niet anders dan vaststellen dat Tromp gek van goedertierenheid was geworden: hij overtrad echt alle regels voor een zorgvuldige euthanasie.

Via haar advocaat heeft de weduwe van Tromp laten weten boos te zijn op minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid. Ze mist volgens de advocaat ‘de menselijke maat’ in haar instemmende politieke reactie op het rapport. Zulke teksten doen het goed in de media, en het is de weduwe vergeven, maar het is onzin.

Flagrant

Ongetwijfeld is het harde optreden van OM en inspectie voor Tromp een schok geweest. Maar dat zegt ook veel over het feit dat artsen dit soort optreden bij gevallen van omstreden euthanasie niet meer zijn gewend. Tussen arts en justitie zit al jaren een buffer van ‘evaluatiecommissies’, die artsen veel ruimte geven en vaak het voordeel van de twijfel.

De arts die justitie toch op z’n dak krijgt, belandt ongetwijfeld in een nachtmerrie. Pijnlijk, maar zo hoort het wel te gaan in een rechtsstaat met een liberale euthanasiepraktijk.

Als justitie wegens de ‘menselijke maat’ zelfs niet meer hard mag optreden tegen de meest flagrante schendingen van de wet, is er helemaal geen justitieel toezicht meer. En dat is ook een soort nachtmerrie.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.