Simon Rozendaal

Arrogant Greenpeace brengt met keien leven van vissers in gevaar

Door Simon Rozendaal - 14 mei 2015

Dat milieuorganisatie Greenpeace keien op de bodem van de Noordzee stort, is een absurde actie. Vanwege het gevaar voor vissers, maar ook omdat de Noordzee al lang een van de meest beschermde zeeën ter wereld is.

Greenpeace heeft tientallen dikke keien op de bodem van de Noordzee gestort. De milieuclub deed dat eerder in 2011 en wil zo aandacht vragen voor de kwetsbare natuur van de Noordzee die te weinig beschermd zou worden door de overheid.

De organisatie claimt op de eigen website dat de vorige actie buitengewoon succesvol was: op een van de keien die in 2011 is gestort, heeft zich namelijk een heuse zeekreeft genesteld! Ook troffen de duikers er enkele weken geleden een paar stukjes dodemansduim (koudwaterkoraal) aan. Hosanna!

Netten

Het is een absurde actie. Niet alleen omdat Greenpeace bewust vissers in gevaar brengt. Als hun netten achter zo’n kei blijven haken, kan een schip immers kapseizen. Dat is al een keer gebeurd: drie vissers kwamen toen in het water terecht.

Het treiteren van vissers is expliciet de bedoeling van Greenpeace dat ter geruststelling vermeldt dat de coördinaten van de zwerfkeien zijn gepubliceerd.

De actie van Greenpeace is ook absurd omdat de Noordzee al lang een van de meest beschermde zeeën ter wereld is. Zo is er een reservaat van 40.000 vierkante kilometer (de Scholbox) waar geen zware kotters meer mogen varen.

Op de hele Noordzee is de visserijdruk sinds de jaren negentig gehalveerd, de Nederlandse vloot is met ruim een derde verminderd, het volume aan weggegooide bijvangst gehalveerd en bij de supermarkten ligt vrijwel geen vis uit de Noordzee meer.

En nog is het niet genoeg voor Rupsje Nooitgenoeg, dat het liefst de hele Noordzee tot een zeereservaat zou willen bestempelen.

Arrogant

Het goede nieuws is dat de stemming bij de bevolking – die Greenpeace elk jaar weer middels onder meer de Postcodeloterij 200 miljoen euro schenkt – lijkt te kantelen. Bij het tv-programma Pauw zat tegenover Tom Grijsen – campagneleider van Greenpeace – een oprecht verontwaardigde vissersvrouw uit Urk, Anja Keuter.

Het is al bijzonder dat Greenpeace van de publieke omroep tegenspraak krijgt. Daarnaast lag de sympathie van Jeroen Pauw zichtbaar meer bij de vissersvrouw dan bij Grijsen, die ietwat arrogant en vlerkerig overkwam.

Anja Keuter gaat aangifte doen tegen Greenpeace en heeft volgens hoogleraar internationaal strafrecht Geert Jan Knoops een goede kans om te winnen, omdat de organisatie bewust het leven van de vissers in gevaar brengt. Nog mooier zou het zijn – zoals mevrouw Keuter hoopt – als de bevolking druk uitoefent op de Postcodeloterij om te stoppen met de steun aan Greenpeace.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.