Eric Vrijsen

Defensie krijgt opmerkelijk scherpe anti-Russische adviezen

Door Eric Vrijsen - 01 mei 2015

De krimpende krijgsmacht moet volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken beducht zijn voor de ‘gordel van instabiliteit’ die ons omringt. Het is maar de vraag of het kabinet de opmerkelijk stevige waarschuwing ter harte neemt.

Harde taal van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een ongevraagd advies aan het kabinet. Defensie heeft per jaar minstens 3,5 miljard euro extra nodig en misschien wel 5 miljard.

Rusland is geen partner, maar een vijand. De situatie in Syrië, Irak en Libië vormt een directe bedreiging voor Europa. Meer in het algemeen: we worden omsingeld door ‘een gordel van instabiliteit’ in falende staten.

Het AIV-rapport is een van de vele pleidooien om de krijgsmacht te versterken. In Den Haag gonst het al weken van bijeenkomsten en presentaties waar wordt opgeroepen meer geld te steken in defensie.

Broedende kip

Kabinet en Tweede Kamer nemen zich dat ook voor, al blijft nog vaag wat Rutte II precies gaat doen. De broedende kip van het kabinetsberaad over de begroting laat zich niet storen.

Defensie moet dit jaar nog krimpen, zij het ietsje minder dan waartoe eerder was besloten. De vermoedelijke uitkomst van het kabinetsberaad is dat de krijgsmacht vanaf volgend jaar een paar honderd miljoen euro krijgt bovenop het budget van 7 miljard euro. Dus geen extra miljarden.

Voor een officieel adviesorgaan van de regering is vooral de toon van de AIV opmerkelijk: scherp anti-Rusland. De laatste jaren was defensie verworden tot een kwestie van goede bedoelingen; het rapport keert echter onbeschroomd terug naar het idee van ‘escalatie-dominantie’. Je kunt de vijand niet afschrikken met humanitaire vredesmissies.

Je moet hem afpoeieren door duidelijk te maken dat je op elke vorm van geweld zult reageren met nog grover geweld.

Uitgewoond

Nederland heeft net alle tanks verpatst, maar dient ze volgens de AIV snel weer aan te schaffen om ‘een mogelijk offensief optreden’ van Moskou te weerstaan. De uitgewoonde landmacht, luchtmacht en marine moeten eerst worden voorzien van broodnodige munitie en reserveonderdelen. Daarna moeten er nieuwe onderzeeboten, fregatten en extra JSF’s komen.

Opvallende aanbeveling is ook dat Nederland moet samenwerken met de Duitsers, in plaats van zich sterk te oriënteren op de Amerikanen en Britten. Economische steun aan Oekraïne is geboden, maar dit land hoort niet thuis in de Europese Unie en zeker niet in de NAVO.

Kloek

Wanneer reageert het kabinet op de kloeke aanbevelingen? Even geduld: VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie deed eergisteren mee aan een commando-oefening en sprong – veilig gelijnd aan een ervaren parachutist – vanaf 4 kilometer uit een vliegtuig.

Het is onzeker of ze vandaag in het kabinet tegenover schatkistbewaarder Jeroen Dijsselbloem en zijn PvdA evenveel moed, durf en escalatie-dominantie zal vertonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.