Arendo Joustra

Guantánamo-gevangenen weigeren getuigt van grote ondankbaarheid

Door Arendo Joustra - 02 juni 2015

Nederland mag blij zijn dat Amerika de Watersnoodramp van 1953 of de dreiging van het communisme niet als ‘ons eigen probleem’ zag.

Hoe egoïstisch kun je zijn als land? De grote partijen in de Tweede Kamer, inclusief de VVD, reageren sterk afwijzend op het verzoek van de Verenigde Staten om twee gevangenen uit de Guantánamo-gevangenis op te nemen. Met het argument dat Amerika ‘zijn eigen problemen moet oplossen’.

Zoals je trots kunt zijn op je land, kun je je ook schamen voor je land. Want hoezo is dit een probleem van alleen de Verenigde Staten? Nederland heeft altijd gepleit voor het sluiten van Gitmo, zoals de gevangenis op Cuba kortheidshalve wordt aangeduid. Het opvangen van twee gevangenen draagt bij aan die zo gewenste sluiting.

Aanslagen

In Nederland en elders is de rechtmatigheid van Gitmo betwist, omdat de gevangenen niet werden berecht. Als tegenargument gold dat krijgsgevangenen nooit worden berecht en veelal gevangen zitten totdat de oorlog voorbij is. Belangrijker, maar onbewezen, is dat Amerika met het oppakken van al deze strijders mogelijk ook aanslagen op Nederlanders heeft voorkomen.

Maar los hiervan mag Nederland blij zijn dat Amerika de Watersnoodramp van 1953 niet als ‘ons eigen probleem’ zag. Noch de verdediging tegen het communisme tijdens de Koude Oorlog, toen de Amerikanen grotendeels onze defensie betaalden, zodat wij ons gasgeld vrolijk konden uitgeven aan sociale zekerheid en studenten.

In al die en andere gevallen zeiden de Amerikanen niet ‘dat is jullie probleem’. En nu moeilijk doen over twee gevangenen, terwijl honderden bootvluchtelingen probleemloos worden binnengelaten? Het is een daad van grote ondankbaarheid jegens Amerika.

Elsevier nummer 23, 6 juni

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.