Gerlof Leistra

Holleeder-biografie is portret van psychopaat die over lijken gaat

Door Gerlof Leistra - 16 juni 2015

Een dinsdag verschenen ‘misdaadbiografie’ over Willem Holleeder – door NRC-journalist Jan Meeus – biedt een mooi overzicht van zijn criminele loopbaan na de ontvoering van Freddy Heineken.

Dat Willem Holleeder (57) vermoedelijk achter een reeks liquidaties zit, is al jaren bekend. Toch leek ‘De Neus’ de dans te ontspringen. Maar na de belastende verklaringen van een tweede kroongetuige, Fred Ros, is hij nu officieel moordverdachte.

Juridisch ligt het ingewikkeld. De Passage-zaak, het grote onderzoek naar een serie liquidaties, loopt inmiddels in hoger beroep. De zaak tegen Holleeder dient later, maar het wordt nog een helse klus voor justitie om die zaken uit elkaar te houden.

Holleeder spreekt tot de verbeelding. Een paar jaar geleden verscheen een hagiografie door journalist Auke Kok. Die beperkte zich tot de jonge jaren van de crimineel. Niet gek dat De Neus er blij mee was.

Verraden

Vandaag verschijnt van de hand van Jan Meeus een ‘misdaadbiografie’ over Holleeder: Verraad. De titel heeft een dubbele betekenis. In de loop der jaren verraadde Holleeder de meeste van zijn partners-in-crime. Hij zou in 2003 zelfs de opdracht hebben gegeven om zijn zwager en bloedgabber Cor van Hout te liquideren.

Op zijn beurt werd Holleeder ‘verraden’ door zijn zussen Sonja – de weduwe van Cor van Hout – en Astrid, en door de weduwe van Sam Klepper. Zij stapten na jaren van terreur door Holleeder naar de recherche en legden verklaringen af over zijn betrokkenheid bij de liquidaties van onder anderen Van Hout en Klepper.

Eerder dit voorjaar publiceerde Meeus een spraakmakend interview met Astrid Holleeder, nota bene zelf advocaat. En in De Telegraaf luchtten de twee weduwes dezelfde dag hun hart.

Geld en macht

In zijn boek baseert Meeus zich grotendeels op de dossiers van politie en justitie. Dat doet hij vaardig, al zijn de meeste feiten bekend. De verklaringen van de drie vrouwen kennen we uit de kranten.

Het beeld is ontluisterend en komt meer in de buurt van de waarheid dan het al te vriendelijke portret dat Auke Kok schetste. Meeus zet Holleeder neer als een psychopaat die in zijn zucht naar geld en macht letterlijk en figuurlijk over lijken ging.

Het genre van de ‘misdaadbiografie’ is in Nederland relatief nieuw. Eerder verschenen onder meer De liquidatiedossiers en Moordmakelaar (over Fred Ros). Het boek van Meeus biedt een goed overzicht in het criminele bestaan van Holleeder nadat hij in 1992 zijn straf voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur had uitgezeten.

Verraad is een fraaie aanzet voor de definitieve biografie van De Neus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.