Eric Vrijsen

Logisch dat Pechtold dwarsligt: Den Haag is al die akkoorden beu

Door Eric Vrijsen - 30 juni 2015

D66-leider Alexander Pechtold hield het snel voor gezien met de besprekingen over het belastingplan. Hij is niet de enige aan het Binnenhof die klaar is met de Ruttes mentaliteit van ‘zelfs een slecht akkoord is beter dan geen akkoord’.

De politieke strategie achter het belastingplan van VVD-premier Mark Rutte en zijn VVD-staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, kreeg een week geleden in de kranten het predikaat ‘briljant’.

Ze hadden een onmiddellijk plan voor belastingverlaging van 5 miljard euro – daar kon niemand op tegen zijn – en een arsenaal aan tamelijk pijnlijke hervormingsvoorstellen – waar de oppositiepartijen voor zouden moeten opdraaien.

Wat een onzin! Die hele strategie was een wankele constructie.

Eerst leek het of de oppositiefracties zouden toehappen. Maar het CDA deed al meteen niet mee. GroenLinks sputterde tegen. D66 – altijd driftig om te hervormen – speelde hard to get. Maandagavond was dan toch de eerste onderhandelingsronde, in het ‘achterkamertje’ op het ministerie van Financiën.

Ambitieus

D66-leider Alexander Pechtold wachtte in het gesprek met VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP keurig zijn beurt af en trok toen het vloerkleed onder de besprekingen weg.

Niemand kon daarover verbaasd zijn. Pechtold maant het kabinet al een jaar lang tot ambitieuze fiscale plannen om de werkgelegenheid te stimuleren. Het kabinet beloofde 100.000 extra banen. De kabinetsplannen reiken echter niet verder dan 35.000.

Zonder steun van D66 kan het kabinet-Rutte II in de Eerste Kamer fluiten naar een meerderheid. Logisch dat de regeringspartijen VVD en PvdA mopperen over de destructieve houding van D66. Maar niet alleen Pechtold is compromismoe. Eigenlijk is iedereen op het Binnenhof de hele Ruttiaanse procedure van akkoorden sluiten beu.

Rekken

Het is altijd vanuit de instelling ‘zelfs een slecht akkoord is beter dan géén akkoord’. Het gaat vooral om het politieke proces van continuïteit en veel minder om de inhoud van de voorstellen.

In de verte ziet iedereen een kabinet Rutte III naderen: VVD, D66, CDA met steun van de christelijken. Logisch dat Pechtold het bestaan van Rutte II niet nodeloos wil rekken door mee te praten over het ‘ingrijpendste hervormingsplan’, waar zes uiteenlopende partijen – van GroenLinks tot SGP en van PvdA tot VVD – hun stempel op wilden zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.