Rik Kuethe

Waarom zingt de VVD hetzelfde liedje als links over Guantanamo?

Door Rik Kuethe - 01 juni 2015

De grote fracties in de Tweede Kamer hebben tot hun schande allemaal afwijzend gereageerd op het verzoek van de Amerikanen om twee gevangenen uit de Guantanamo-gevangenis op te nemen. Dat links er niet aan voldoet, is nog wel te verwachten, maar dat de VVD hetzelfde liedje zingt, is laakbaar.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft al maanden lang een steen op zijn maag liggen. Die last bestaat uit het Amerikaanse verzoek om twee gevangenen uit de Guantanamo-gevangenis op te nemen. Koenders heeft de Amerikaanse president Barack Obama laten weten dat Nederland over het verzoek nadenkt.

Hetzelfde liedje

De fracties van de grote partijen in de Tweede Kamer hebben tot hun schande allemaal afwijzend gereageerd. Dit is een Amerikaans probleem, dus moeten de Amerikanen dat zelf ook maar oplossen, luidt het.

Van de linkse partijen valt deze stellingname – hoe onjuist ook – nog wel te verwachten. Maar dat de VVD bij monde van buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke hetzelfde liedje zingt, is ronduit verbijsterend.

In een poging om die gevangenis leeg te maken, vraagt Washington nu aan Nederland om twee gevangenen die nooit van terrorisme zijn verdacht op te nemen en wat zeggen Ten Broeke en consorten: nee, zeg, het idee, zoek dat zelf uit.

Bluswagen

Op zondag 24 mei werd in Margraten de jaarlijkse herdenking gehouden voor ruim achtduizend Amerikaanse militairen die hun leven gaven voor de bevrijding van West-Europa. Stel dat president Franklin Roosevelt toen gezegd had dat de landen die door Adolf Hitler zijn overweldigd dat probleem maar zelf moesten zien op te lossen.

Maar we hoeven niet zeventig jaar jaar terug te gaan. Europa slaagde er in de jaren negentig van de vorige eeuw niet in om de uitslaande brand op de Balkan de baas te worden. Daar was de Amerikaanse bluswagen voor nodig.

De Verenigde Staten hebben gedurende de hele Koude Oorlog (1945-1989) de veiligheid van West Europa inclusief die van de heer Ten Broeke gegarandeerd.

‘Onding’

In september 2001 spraken de NAVO-landen af dat de aanval op Amerika een collectieve aangelegenheid was. Uit die aanval ontstond het zeer omstreden gevangenisregime van Guantanamo.

Zonder enig oog voor de praktische bezwaren van een sluiting werd juist vanuit Nederland steeds betoogd dat ‘het onding’ dicht moest.

Nederland zal voor zijn veiligheid altijd meer afhankelijk blijven van de Verenigde Staten dan omgekeerd. Dus dan maar hopen dat zij bij een voorkomend geval niet zullen zeggen: nee, zeg, Nederlanders zoeken  jullie het zelf maar uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.