Gertjan van Schoonhoven

Iedereen zit een beetje in z’n maag met Paleis Soestdijk

Door Gertjan van Schoonhoven - 28 juli 2015

Iedereen zit een beetje in z’n maag met het kapitale pand in Baarn. De ‘iconische’ waarde van het Paleis wordt sterk overdreven.

Wat moeten we met Soestdijk? Niemand in Den Haag zegt het hardop, maar iedereen zit een beetje in z’n maag met het kapitale pand Amsterdamsestraatweg 1 te Baarn met z’n markante bordes en vleugels, ofwel Paleis Soestdijk. Tot 2004 leefden prinses Juliana en prins Bernhard hier; hun huwelijk op het laatst uitgewoond, het paleis ook. Sinds hun dood zoekt het Rijk, sinds begin jaren zeventig

eigenaar, naar een publieke, zelfs nationale bestemming.

Moeizaam

Dat valt niet mee. Na jaren van zoeken naar zo’n bestemming en tijdelijke exploitatie, heeft minister Stef Blok (VVD) voor Rijksdienst nu in arren moede maar een nationale oproep gedaan, op advies van de werkgroep Ronde Tafel Paleis Soestdijk, die er ook niet uitkwam. ‘Drie of vier’ goede ideeën kunnen van Blok een ton krijgen voor nadere uitwerking.

De vraag die niemand stelt, is waaróm Soestdijk eigenlijk per se een nationale bestemming moet krijgen. De ‘iconische’ waarde van het Paleis wordt sterk overdreven – die heeft het voor hooguit twee generaties. En voor de viering van de band met Oranje is er als publiek paleis Het Loo toch al? Nee, als het zo moeizaam gaat met Soestdijk, hou dan gewoon op met zoeken.

Verkoop ’t aan Van der Valk of sloop het gewoon. Langzaam laten vergaan tot een mooie ruïne kan natuurlijk ook.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.