Afshin Ellian Afshin Ellian

Op 17 juli 2014 werd de gewetenloze Poetin ontmaskerd

Door Afshin Ellian - 17 juli 2015

Het duurde lang voordat het besef kwam: ook mijn vriend Willem Witteveen was omgekomen bij de ramp met de MH17. Huilen mocht pas toen ik thuis was. Hoe moeilijk vervolging ook is, degenen die MH17 neerhaalden, mogen hun straf niet ontlopen.

Ik was in Freiburg toen ik een sms kreeg over een vliegtuigongeluk. Op CNN zag ik de beelden, met het commentaar van militair deskundigen over een mogelijke raket waarmee het passagiersvliegtuig zou zijn neergehaald.

Aanvankelijk dacht ik dat iemand zich voor dit ongeluk onmiddellijk zou verontschuldigen. Dat gebeurde echter niet. In de loop van de avond werden ernstige vermoedens uitgesproken over een Russische raket.

Tientallen Nederlanders

Zoals velen besefte ik aanvankelijk niet de ernst van deze ramp voor ons land. En toen sms’te een vriend me dat premier Mark Rutte op weg was naar Den Haag. Het was duidelijk: in dat Maleisische passagiersvliegtuig zaten tientallen Nederlanders. Het was 17 juli 2014.

De dag erna, vrijdag 18 juli, waren we op weg naar Nederland. Bij een koffiepauze checkte ik mijn berichten, en zag dat Willem Witteveen, zijn vrouw en zijn dochter waren omgekomen.

Ik geloofde het niet, ik had hem maandag, een paar dagen eerder dus, nog uitvoerig gesproken. We hadden concrete afspraken gemaakt, en Willem komt zijn afspraken altijd na.

Huilen

Nee, zei ik tegen mezelf, het is niet waar. Toch keek ik voorzichtig, alsof ik het niet wilde zien, op de site van Elsevier. Hij stond daar en lachte mij toe.

Willem, Lidwien en Marit: weg. Maar hij komt altijd zijn afspraken na, dacht ik. Denk ik. Hoe moest ik dit aan de rest vertellen? Voordat we in de auto stapten, zei ik op besliste toon: Willem en zijn familie zijn omgekomen, we praten er niet over totdat we thuis zijn. Ik moet nog een paar honderd kilometer rijden, we praten en huilen als we thuis zijn.

Strijden en sterven

We stapten in de auto en net voordat ik wilde wegrijden, hoorden we een straaljager heel laag overvliegen. Onbewust keken we omhoog: waarschijnlijk een Amerikaanse straaljager.

We knikten vreugdevol naar elkaar, waarna ik zei: God bless America. Ze zijn er, en ze zullen er zijn als we ze nodig hebben.

De bereidheid om te strijden en te sterven voor andermans vrijheid is Amerika nooit vreemd geweest.

Toen en nu wisten we, voelden we dat het een Russische aanslag was. De dictator in Moskou had geen oprecht medelijden met de nabestaanden of het Nederlandse volk. Dat bleek ook uit zijn houding.

Rouw

Op 17 juli 2014 verloor president Vladimir Poetin zijn waardigheid. Deze schade is onherstelbaar. De morele schade die meneer Poetin aan zijn natie heeft toegebracht, is vele malen groter dan de economische schade die Rusland nadien moet lijden.

Eén jaar geleden werd ons land in rouw gedompeld door een aantal Russen. Het was het gevolg van de onverantwoorde politiek en de Russische proxy-oorlogen in andermans gebieden.

De NAVO werd op 17 juli 2014 opnieuw geboren. De ernstige dreiging vanuit Moskou gaf zin en betekenis aan de westerse militaire alliantie. Europa werd wakker.

Quasi-leger

De defensiebegroting werd in de meeste NAVO-landen opgeschroefd. In plaats van te bezuinigen, vergrootten de NAVO-landen hun defensiecapaciteit. De Europese haviken zijn terug.

Ja, meneer Poetin, een passagiersvliegtuig neerhalen en een quasi-leger op de Krim ontmantelen is niet zo moeilijk. Het wordt anders wanneer de Russische macht tegenover de westerse macht komt te staan.

Ik heb in het voorbije jaar bij verschillende gelegenheden gesproken met militairen uit de Baltische staten. Ze vertelden mij over de manier waarop Moskou deze landen probeert te destabiliseren.

Buurland

De Baltische staten werden lange tijd niet serieus genomen door bondgenoten, maar nu vliegen onze F-16’s daar om de westerse strijdvaardigheid en solidariteit te tonen. De oorlogen van Poetin lijken erg op de manier waarop Iran proxy-oorlogen voert.

Teheran maakt gebruik van geloofsgenoten in verschillende landen tegen andere volkeren en landen. Het Hezbollah-concept voor een proxy-oorlog is succesvol gebleken. Op deze wijze kun je toch nog buurland worden van je vijand.

Het Kremlin is bezig om de Russische minderheden in te zetten als een soort Hezbollah in andere landen – een concept dat even oud is als de politiek zelf: militaire interventie ter bescherming van taal- of geloofsgenoten.

Vijfde colonne

Ook Adolf Hitler maakte aanvankelijk gebruik van die methode om de zogenaamde Duitse minderheden in andere landen te gaan beschermen. Het is de taak van de NAVO-landen om te voorkomen dat de Russische minderheden door Moskou worden gebruikt voor proxy-oorlogen.

Het proxybeleid van president Poetin beschadigt juist de Russische minderheden: ze worden nu overal gezien als de vijfde colonne.

Op 17 juli 2014 werd het minderhedenbeleid – feitelijk het proxybeleid van de heersers van Rusland – ontmaskerd als een gewetenloze politiek.

Vervolging

Velen zullen vandaag rouwen om hun dierbaren. Verdriet en woede moeten plaatsmaken voor gerechtigheid.

Stel de verantwoordelijken aansprakelijk voor deze aanslag, te beginnen met de Russische Federatie en haar president. Ook de strafrechtelijke vervolging van degenen die vlucht MH17 neerhaalden mag, ondanks alle complexiteiten, nooit worden verwaarloosd.

Het recht dient ook in Euro-Azië te zegevieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.