Gerlof Leistra

Actieve rol advocaat vermindert kans op valse bekentenissen

Door Gerlof Leistra - 04 augustus 2015

Een actieve advocaat betekent wellicht dat verdachten zich nog vaker gaan beroepen op hun zwijgrecht. De kans op valse bekentenissen neemt echter af en dat is winst.

Dat de politie zich verzet tegen een actieve rol van advocaten tijdens het verhoor van getuigen, is een achterhoedegevecht. Net als elders in Europa mogen raadslieden straks opmerkingen maken, vragen beletten en pauzes inlassen. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer. Afwijzing kan niet vanwege de Europese verplichting.

Rechercheurs zien een bekentenis als kroon op hun werk. Om een verdachte zover te krijgen dat hij ‘de waarheid’ spreekt, halen ze alle trucs uit de kast. In zaken van leven en dood wordt daarbij soms forse druk uitgeoefend. Rechterlijke dwalingen zijn vaak het gevolg van valse bekentenissen van verdachten die niet langer tegen die druk waren opgewassen.

Dubbel slot

Natuurlijk heeft de politie liever geen pottenkijkers die zich met hun werk bemoeien. Toch mogen verdachten nu al voorafgaand aan het verhoor overleggen met hun advocaat. Die mag ook op de achtergrond aanwezig zijn.

Op advies van hun raadslieden beroepen veel verdachten zich op hun zwijgrecht: wacht tot je weet welk belastend bewijs er tegen je is. Een actieve advocaat betekent straks wellicht nog vaker een dubbel slot op de mond. De kans op valse bekentenissen neemt echter af en dat is winst. Voor een veroordeling is meer bewijs nodig dan alleen een bekentenis.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.