Afshin Ellian Afshin Ellian

EU-leiders zijn verdwaald in hun eigen idealen

Door Afshin Ellian - 09 september 2015

In de migrantencrisis tonen Arabische heersers zich meesters in de omgang met de realiteit, terwijl Europese politici – Frans Timmermans voorop – geloven in idealistische sprookjes.

In Europa is een crisis gaande. De massale komst van oorlogsvluchtelingen, ontheemden en volksverhuizers confronteert de Europese Unie met een ernstige crisis, waarvan de gevolgen pas later zichtbaar zullen zijn.

Ik ben van mening dat deze crisis niet ‘vluchtelingencrisis’, maar ‘migratiecrisis’ moet heten. Ik hoorde Eurocommissaris Frans Timmermans zeggen dat het hier nul komma nul nul zoveel procent van de Europese bevolking betreft. Dat is niet waar en dat weet hij ook.

Geliefd

Het gaat hier om veel meer mensen uit het Midden-Oosten en Afrika die zich in de Unie willen vestigen. De Europese Unie bestaat uit 28 landen, maar immigranten willen slechts naar een paar landen in het westen en noorden van Europa.

Oost-Europese landen als Letland, Kroatië en Estland willen deze vreemdelingen niet opnemen. De Italianen kunnen het ook niet meer aan. Bovendien weet de hele mensheid dat het geliefdste deel van Europa het strakke regime van de verzorgingsstaat hanteert.

Messias

Timmermans en zijn clubje weten dat juist de verzorgingsstaat immigranten aantrekt. Denkt u dat zij voor de vrijheid van meningsuiting of godsdienstvrijheid naar de EU willen verhuizen? De meeste soennitische strijders in Syrië vechten voor het vestigen van een sharia-regime.

Ook dit weten Timmermans en zijn mensen, en toch wil hij de redder zijn. Kennelijk mogen niet alleen joodse jongens dromen dat ze de Messias zijn, maar heeft ook de gemiddelde socialistische Europeaan weleens last van een messiasdroom.

Geruststellend

Het gaat hier niet om nul komma nul nul procent van de Europese bevolking. Gewone mensen weten dat de stroom niet valt te keren, en zelfs aanzwelt als gevolg van onder meer gezinshereniging.

Toch begrijp ik dat het heel mooi en geruststellend is om je Messias te wanen. Maar slimme Arabieren weten dat ze in werkelijkheid moeten leven, en niet in dromen. Ze kijken anders naar de problemen dan Europeanen.

Sektarisch

Saudi-Arabië en de rijke Golfstaten plus Egypte houden niet van multiculturele samenlevingen. Bovendien weten ze dat de Arabische ummah een dwaas visioen van Gamal Abdel Nasser (1918-1970) was. Dat hebben ze in de tweede helft van de twintigste eeuw geleerd.

Een slimme Arabier denkt daarbij aan het lot van Libanon. De Palestijnen, in de hoedanigheid van vluchtelingen in Libanon, hebben een onmisbare bijdrage geleverd aan de Libanese burgeroorlog, die wreed, sektarisch en omvangrijk was.

Zwarte September

Die oorlog begon in 1975 en eindigde in 1990. Duizenden mensen kwamen om het leven, miljoenen sloegen op de vlucht. Nog steeds vormen Palestijnse kampen in Libanon een bijna autonoom gebied.

Ook Jordanië heeft pijnlijke ervaringen met rondtrekkende volkeren. De Palestijnen werden in opdracht van de toenmalige koning van Jordanië in 1970 massaal afgeslacht. Deze burgeroorlog, Zwarte September genoemd, duurde niet lang.

Witte Huis

De koning van Jordanië wilde zijn land redden door te voorkomen dat het een broeinest van Palestijns terrorisme zou worden. Nog steeds wonen er heel veel Palestijnen, en dat is ook nog steeds een bron van zorg voor de Jordaanse autoriteiten.

En nu leven in Jordanië duizenden Syrische oorlogsvluchtelingen. Dat was geen Jordaanse beslissing, maar moest van het Witte Huis.

Burgeroorlog

Egypte wil de Syriërs niet, want wie kan het Egyptische regime garanderen dat zij zich niet aansluiten bij de Moslimbroeders of de gewapende terreurgroepen? Saudi-Arabië heeft, als bakermat van Al-Qa’ida, nog meer redenen om Syriërs te weigeren.

Als Saudi-Arabië duizenden Syriërs zou opnemen, zou het land continu bang zijn dat deze bevolkingsgroep tot meer conflicten en wellicht een burgeroorlog zou leiden. Hetzelfde geldt voor de Golfstaten, die het islamitische terrorisme ver weg willen houden. Het zijn realisten.

Moderne slaven

Als de jihadisten in Europa of de Verenigde Staten zouden zijn, hebben zij in het Midden-Oosten geen last meer van die fanaten. Daarom is Saudi-Arabië bereid om in Duitsland moskeeën te bouwen voor Syrische vluchtelingen. Het jihadisme moet een Europees probleem zijn, en niet een Saudisch probleem.

De Saudiërs en de Golfstaten hebben slechts behoefte aan gastarbeiders, ofwel moderne slaven. In werkelijkheid is de Turkse staat bezorgd om de Syrische vluchtelingen. De Turken zijn blij dat de Syriërs naar Europa trekken.

Bovendien hoopt president Recep Tayyip Erdogan dat de Syriërs zo spoedig mogelijk terugkeren naar eigen land. In tegenstelling tot de Midden-Oosterse landen vluchten Europese politici in sprookjesland. Zij zijn vluchtelingen in hun eigen sprookjes.

Idealen

De Arabische heersers zijn meesters in de omgang met de realiteit, terwijl de meeste Europese politici meesters zijn in de omgang met idealen.

O ja, beste Frans Timmermans, de Messias is een Midden-Oosters fenomeen en kan geen Europeaan zijn. Brussel is ook niet Zijn beloofde hoofdstad.

Maar ga zo door, droom lekker verder!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.