Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Referendum over verdrag Oekraïne lastig? Politiek vroeg erom

Door Carla Joosten - 08 september 2015

De EU is naar democratische maatstaven een monstrum vol modderige compromissen met amper parlementaire inbreng en afspraken die niet worden nageleefd.

Het initiatief van weblog GeenStijl en Burgerforum-EU om een referendum te houden over het associatieverdrag van de Europese Unie (EU) met Oekraïne leidt tot weinig enthousiasme op het Binnenhof.

Een verdrag van 323 pagina’s wordt niet ‘referendabel’ gevonden, behalve door SP en PVV. D66, de moeder van het referendum, ziet het opgebrachte thema als een actie tegen de EU.

Dat is ook zo en is begrijpelijk. De EU is naar democratische maatstaven een monstrum vol modderige compromissen met amper parlementaire inbreng en afspraken die niet worden nageleefd. Zie Schengen en nu Oekraïne. Het verdrag rept over ‘de keuze’ van dit land voor Europa. Met andere woorden: een keuze tegen Rusland. Willen we soms oorlog?

Als het referendum er komt – de benodigde 300.000 handtekeningen zijn nog niet binnen – dan hebben D66, PvdA en GroenLinks, die vorig jaar een parlementaire meerderheid kregen voor het instrument ‘raadgevend referendum’, dat over zichzelf afgeroepen.

Ze zouden snel moeten besluiten dat het nog gevaarlijker, wel bindende ‘correctief referendum’ maar beter in de la kan blijven. Nederland heeft een representatieve democratie. Daaraan sleutelen leidt slechts tot onvrede over politici die juist datgene wat verontrust, onreferendabel vinden.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.