Carla Joosten

Stuur regeringscommissaris naar verziekt Bloemendaal

Door Carla Joosten - 29 september 2015

De bestuurscultuur van het Noord-Hollandse dorp is te zeer beschadigd om door te modderen. Bloemendaal is toe aan introspectie.

Het is de hoogste tijd dat in Bloemendaal orde op zaken wordt gesteld. Aangezien dat maar niet wil lukken via het reguliere bestuur, moet het maar op onorthodoxe wijze met de aanstelling van een regeringscommissaris. De bestuurscultuur van het bijna 23.000 inwoners tellende Noord-Hollandse dorp is te verziekt om door te modderen.

De gemeente verslijt burgemeesters en wordt geregeerd door informele groepjes, vaak VVD’ers, die de macht achter de schermen uitoefenen zonder democratische legitimatie.

De Nationale Ombudsman en rechter concludeerden dat de gemeente fout zat in affaires die Bloemendaal teisteren en waarvan die rond landgoed Elswoutshoek in het oog springt: de gemeente werkt al jaren twee broers tegen die het vervallen landhuis willen opknappen.

Weelderig

Nu de zoveelste burgemeester sneuvelde en het college is opgestapt, is een regeringscommissaris met almacht op zijn plaats. De gemeenteraad kan intussen bij zichzelf te rade gaan hoe het zo ver heeft kunnen komen dat in dit weelderige rijke dorp hetzelfde middel moet worden ingezet als in 1951 in het door communisten overheerste Groningse Finsterwolde.

De VVD in het bijzonder – de grootste partij in Bloemendaal – is toe aan introspectie.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.