Eric Vrijsen

Meer schade dreigt voor VVD in Teevendeal-debat

Door Eric Vrijsen - 15 december 2015

In het debat over de Teevendeal krijgt de VVD mogelijk opnieuw een douw. Hebben Van der Steur en Dijkhoff in hun tijd als parlementariër geholpen bij het onjuist informeren van de Kamer?

De houding van de VVD is ongeveer als volgt: laat ons nou lekker het land besturen, loop ons daarbij niet voor de voeten en wie dat toch doet, is fout. Je kunt het geen arrogantie van de macht noemen, maar een toon van verongelijktheid is in de VVD geslopen.

Woensdag, in het Tweede Kamerdebat over de nasleep van de ‘Teevendeal’, komt de climax. Oppositiepartijen trekken gezamenlijk op om het VVD-premier Mark Rutte en zijn partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff lastig te maken.

Opstelten

Het duo Van der Steur en Dijkhoff, destijds Kamerleden, probeerde tot maart 2015 de positie van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) te redden. Volgens de commissie-Oosting werd in die periode op het ministerie van Veiligheid en Justitie een bericht aan de Tweede Kamer over een oude deal met crimineel Cees H. herschreven: het bedrag van de deal (4,7 miljoen) werd verdonkeremaand.

Alle pogingen om Opstelten te handhaven, mislukten. Hij had de Tweede Kamer te vaak op het verkeerde been gezet. De rek was eruit. Ook zijn staatssecretaris Fred Teeven trad in maart af. De roemruchte ‘crimefighters’ van de VVD gingen ten onder. Van der Steur en Dijkhoff namen hun plaatsen in.

Hand- en spandiensten

Het is op zich al zeer ongebruikelijk dat Kamerleden eerst hand- en spandiensten verrichten voor bewindslieden van hun partij en dan in een vloeiende beweging hun posities overnemen. Dan kun je moeilijk volhouden dat er nieuwe bezems worden ingezet om de zaak te schrobben.

Als woensdag blijkt dat Van der Steur en Dijkhoff in hun rol als Kamerleden behulpzaam waren bij het onvolledig informeren van de Kamer – namelijk als zij wisten dat het bedrag van 4,7 miljoen in de doofpot werd gestopt en daarover in het parlement hun mond hielden – dan krijgen zij het zwaar te verduren.

Verklikkerswerk

Aftreden is praktisch uitgesloten. Zolang de PvdA de VVD steunt, blijven ‘Steur & Dijk’ overeind. Maar de oppositie is wel van plan die twee flink te beschadigen en daarmee Ruttes VVD een douw te geven.

Wat alles nog ingewikkelder maakt, is dat niemand precies mag weten welke tegenprestatie (lees: verklikkerswerk) crimineel Cees H. voor die 4,7 miljoen heeft geleverd.

Ook de commissie-Oosting mocht dit niet weten. In de VVD wordt nu gezegd dat Oosting uit rancune zulke scherpe conclusies trok. Typische reactie van verongelijkte VVD’ers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.