Gerlof Leistra

Nu wordt Fred Teeven toch onverwacht knock-out geslagen

Door Gerlof Leistra - 09 december 2015

Dat de commissie-Oosting snoeihard zou oordelen over de Teeven-deal, zoemde al een paar dagen rond in Den Haag. Maar niemand had verwacht dat de in maart van dit jaar afgetreden staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie nog eens knock-out zou worden geslagen.

In de persconferentie stelde oud-ombudsman Marten Oosting vanmiddag dat ‘deze pluk-ze-operatie voor de staat wel een heel magere opbrengst had’. De 7,5 ton die drugshandelaar Cees Helman uiteindelijk in het kader van de schikkingsovereenkomst aan de staat betaalde, was volgens de commissie een schijntje van zijn verdiensten.

Spekkoper

De staat had in Luxemburg voor miljoenen beslag laten leggen op bankrekeningen van de drugsbaron. Daarvan hoefde Helman slechts ‘een relatief laag bedrag’ definitief af te staan. Buiten de schikking bleven twee miljoenenpanden in Antwerpen en Oude Wetering, een jacht van een miljoen, sieraden en cash geld. Helman, kortom, was spekkoper.

Daarnaast uitte Oosting zware kritiek op wat hij noemt ‘de recente gebeurtenissen’.  Verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (VVD) lichtte de Tweede Kamer verkeerd voor over de omvang van de deal. Het ontbrak daarbij aan een ‘goede regie’. Opstelten verstrekte de verkeerde cijfers en beweerde dat het ‘bonnetje’ van de deal onvindbaar was. Achteraf bleek dat er wel degelijk te zijn, maar was het archief van het Openbaar Ministerie een zootje.

Herinnering

Teeven probeerde de verkeerde informatie door zijn minister nog bij te sturen, maar directeur-generaal Gerard Roes van Rechtspleging en Rechtshandhaving hield de notitie van een gesprek met Teeven over de juiste cijfers bewust in de kluis. Reden: zijn herinnering zou niet helemaal correct zijn. Die inschatting had Roes aan de Tweede Kamer moeten overlaten.

Het ligt voor de hand dat de oppositie in de Tweede Kamer bloed ruikt. En ook de PvdA zal ‘wisselgeld’ willen zien van de coalitiepartner. Natuurlijk zijn de twee bewindslieden al in maart opgestapt, maar ook Roes moet vrezen voor zijn baan.

Op grond van het rapport lijkt topman Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie met de schrik vrij te komen. Maar de Kamer zal hem als eindverantwoordelijke ook de fouten rond de moordzaak op oud-minister Els Borst aanrekenen. Complicerende factor is dat Bolhaar ernstig ziek is en dat hij zich op dit moment niet kan verweren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.