Nikki Sterkenburg

OM kan nu ook jihadwervers en faciliteerders aanpakken

Door Nikki Sterkenburg - 10 december 2015

Het OM boekt een grote overwinning in de zaak Context, beter bekend als ‘jihadzaak’. De uitspraak zal het makkelijker maken ook andere jihadsympathisanten en Syriëstrijders te vervolgen.

De Haagse rechtbank legde vandaag aan drie verdachten zes jaar cel op, twee anderen verdachten kregen drie jaar cel, en eentje vijf jaar.

Gedachten

In een lijvig vonnis van 190 pagina’s lichtte de rechtbank toe dat het weliswaar niet verboden is om openlijk de Islamitische Staat te steunen of te verheerlijken. Het gedachtegoed van de groep is dus niet strafbaar, hun concrete gedragingen zijn dat wel.

Zelf hielden de verdachten vol dat zij door het OM onterecht als terrorist werden aangemerkt, omdat ze niet van plan waren om een aanslag in Nederland te plegen.

Jihadteam

Maar opruien, wervend oproepen om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië en daar meestrijden, valt volgens de Haagse rechtbank óók onder terrorisme. En dat schept een sterk precedent voor het speciale ‘jihadteam’ van het OM, dat in 95 onderzoeken zo’n 145 jihadsympathisanten en -strijders wil vervolgen.

Deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië was al langer strafbaar, met dit vonnis kunnen ook faciliteerders en wervers worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.