Eric Vrijsen

Onbegrijpelijk dat de VVD die F-16’s boven Syrië niet doordrukt

Door Eric Vrijsen - 03 december 2015

De meningsverschillen tussen VVD en PvdA over de strijd tegen IS klinken steeds duidelijker door in de kabinetsbrieven aan de Tweede Kamer. De VVD wil ook in Syrië bombarderen, maar PvdA-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken houdt dit tegen.

Zelfs al vóór de aanslagen in Parijs en vóór de constatering van VVD-premier Mark Rutte dat ‘we in oorlog zijn’, schreef het kabinet:  ‘Om IS te kunnen verslaan is het vanuit militair oogpunt noodzakelijk om ook de thuisbasis en aanvoer- en commandolijnen in Syrië aan te vallen. Irak en Syrië vormen één militair theater in de strijd tegen IS.’

Hier was duidelijk de VVD aan het woord.

‘Deconflictie’

Maar meteen kwam de PvdA-tegenwerping: ‘Politiek gezien is dit niet zonder meer het geval.’ En dus gebeurde er niks. De in het Midden-Oosten gestationeerde Nederlandse F-16’s treden niet op boven Syrië.

Want Koenders en zijn PvdA willen eerst ‘duidelijkheid verkrijgen over onder meer de implementatie van de afspraken over deconflictie, de doelenselectie, de plaatsen waar zou worden opgetreden en de impact van het optreden op de kans op een oplossing voor Syrië zelf’.

Potsierlijk

Dit is potsierlijk, want hier staat dat Koenders de Amerikanen, Fransen, Britten en Australiërs – die allen de IS-posities in Syrië bombarderen – voor de voeten wil lopen bij het maken van werkafspraken met de Russen (‘deconflictie’) en het kiezen van doelwitten.

Verder wil hij zich bemoeien met de politieke toekomst van Syrië. Dat zou allemaal prachtig zijn, mits Koenders ook echt iets te bieden had. Dat is helaas niet het geval.

Snakken

De Russen bombarderen ook, maar die nemen vooral de prowesterse verzetsgroepen onder vuur. Die groepen snakken naar luchtsteun, maar Nederland beperkt zich tot het uitdelen van  voedselpakketten, EHBO-tassen, kleding, dekens en mobilofoons.

Verder voert de Koninklijke Luchtmacht vrijwel dagelijks bombardementsvluchten uit, maar uitsluitend boven Noord-Irak. Door de jarenlange bezuinigingen op Defensie en de uitverkoop van F-16’s, heeft de luchtmacht slechts vier toestellen beschikbaar. Dan kan Koenders toch niet serieus een hoofdrol eisen bij alle belangrijke militaire en politieke beslissingen over Syrië!

Dubbeltje

Misschien denkt Koenders dat hij aan de internationale vergadertafels voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten, zoals hij dat ook in Den Haag kan. Want daar is het usance dat als VVD en PvdA het ergens over oneens zijn, de zaak vastzit en feitelijk de PvdA wint.

Het is de bedoeling dat België in juli 2016 de rol van de vier Nederlandse F-16’s overneemt. Koenders en zijn PvdA hoeven dus nog maar enkele maanden tijd te rekken om hun gelijk te halen.

Het is onbegrijpelijk dat de VVD – op papier de sterkere partij – niet doordrukt. Maar, wie weet, brengt de Kamervergadering van donderdagavond hierin enige verandering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.