nederland

Kleine Viezerik aangehouden: ‘Omdat ik zwart ben’

Door Bauke Schram - 17 november 2016

Rapper Kleine Viezerik heeft een nacht doorgebracht in de cel nadat hij werd aangehouden. De artiest reed zonder rijbewijs, negeerde een stopteken onderweg, en schold een agent uit. Zelf houdt hij stellig vol dat hij alleen werd aangehouden vanwege zijn huidskleur.

De aanhouding had zondagavond plaats, rond 20.30 in Amsterdam West. Na het negeren van het stopteken kwam de politie erachter dat de auto van Kleine Viezerik, ook bekend als Rick Versace, geregistreerd staat in het systeem van de politie. Al eerder had de rapper zonder rijbewijs gereden. Toen de agent hem aanhield voor zijn rijgedrag, ging hij compleet door het lint.

‘Vieze flikker’

‘Vieze flikker’ en ‘kankerlijer’ noemde hij de agent volgens De Telegraaf. Tevens zou hij nog zeker een kilometer zijn doorgereden nadat het ‘stop politie’-teken was gegeven door de politie.

2015-07-01 19:42:30 DEN HAAG - In de Haagse Schilderswijk zijn honderden betogers samengestroomd. Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) houden de situatie in de gaten. Aanleiding voor het protest is de dood van Henriquez bij muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark afgelopen weekeinde. Hij bleek te zijn gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden. ANP ARIE KIEVIT‘Politie controleert allochtonen vaak onterecht’: dit zeggen de misdaadcijfers

Na de scheldpartij liep het al helemaal uit de hand. Kleine Viezerik dreigde volgens de krant zelfs een kopstoot uit te delen aan de agent. Na het voorval werd hij gearresteerd en hij heeft een nacht doorgebracht in de cel.

De arrestatie had niets te maken met zijn gedrag, en alles  met zijn huidskleur, houdt Kleine Viezerik vol. De rapper beweert dat hij alleen is aangehouden omdat hij zwart is. De afgelopen maanden ontstond meermaals ophef omdat de politie zich schuldig zou maken aan ‘etnisch profileren’.

Rick Versace

Zo reageerde ook de jonge artiest Typhoon woest nadat hij was aangehouden in zijn auto. Hij heeft later de handen ineen geslagen met Ard van der Steur, de minister van Justitie, en werkt mee aan een project dat agenten moet ‘opleiden’.

Het management van Kleine Viezerik wilde niet reageren op de berichten over de aanhouding, maar reageerde wel verontwaardigd. Zo zegt het management het ‘supergrappig’ te vinden dat er nu opeens aandacht is voor Kleine Viezerik. Vorig jaar veranderde hij zijn artiestennaam naar Rick Versace, omdat hij volwassener is en ‘iemand is geworden die nu bereid is de next level aan te gaan pakken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.