nederland

Kabinet wil geen pro-Erdogan-campagne: ‘Minister ongewenst’

03 maart 2017

Het kabinet wil niet dat Turkije een campagne-evenement organiseert in Nederland. Ankara krijgt te horen dat iets dergelijks niet gewenst is hier.

‘De Nederlandse regering heeft vandaag inderdaad bevestiging gekregen van Turkse autoriteiten dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat,’ meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. ‘We zullen laten weten dat dit ongewenst is.’ Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu van plan is op 11 maart naar Rotterdam te komen.

Daar wil hij, tegenover vermoedelijk duizenden Turkse Nederlanders, een krachtige pro-Erdogan-boodschap laten horen. Turkije houdt in april een referendum over machtsuitbreiding van de Turkse president. Erdogan wil dat Turkije van een parlementair naar een presidentieel stelsel wordt omgeturnd. Volgens critici gaat het hier om een ordinaire machtsgreep die van het land een dictatuur maakt.

Erdogan wil ja-stemmers ronselen

Ook in andere landen in Europa maakt de campagnetoer van Erdogans islamistische AK-partij veel los. De Oostenrijkse minister Sebastian Kurz was klip en klaar: de Turkse ministers mogen hier best komen, maar alleen als ze met ons, de autoriteiten, komen spreken. Hij vindt campagne-activiteiten ongewenst. Vorige week hield de Turkse premier Binali Yildirim in de König Pilsener Arena in de Duitse stad Oberhausen een grote toespraak voor daar woonachtige Turken.

Onder de tienduizenden aanwezigen waren ook Turken uit Nederland en België, die per bus waren gekomen om de premier aan te horen. ‘Degenen die van hun land (Turkije, red.) houden, zullen “ja” stemmen,’ zei Yildirim onder meer. Ook Erdogan zou naar Duitsland willen afreizen om ja-stemmers te ronselen.

Spanningen tussen Duitsland en Turkije

Dat idee stuit de deelregering in Noordrijn-Westfalen tegen de borst. De deelstaat vroeg de regering in Berlijn de bijeenkomst te verbieden. De spanningen tussen Duitsland en Turkije liepen donderdag op toen bekend werd dat optredens in Duitsland van twee Turkse ministers werden tegengehouden.

Minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci zou in een gemeentehuis van een stadsdeel van Keulen landgenoten willen toespreken,maar Keulen hield dat tegen. De gemeente Gaggenau stak een stokje voor een bijeenkomst met minister van Justitie Bekir Bozdag. Op het gemeentehuis van die stad kwam al snel een bommelding binnen, waarna het gebouw een paar uur werd ontruimd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.