nederland

Verdachte Mark de J.: ´In zaak-Everink wordt fout beeld geschetst’

Door Berend Sommer - 14 april 2017

Tijdens de regiezitting van het proces over de moord op Koen Everink heeft de rechtbank vrijdag besloten het voorarrest van hoofdverdachte Mark de J.  te verlengen, omdat hij onder zware verdenking staat.

Vandaag kon Mark de J., verdacht van de moord op ondernemer Koen Everink, een verklaring afleggen. In de rechtbank in Utrecht sprak de verdachte van grote fouten in het onderzoek naar de moord op Everink. ‘Ik word doelbewust verkeerd afgeschilderd,’ zegt hij in zijn verklaring.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De dertigjarige tenniscoach, die onder anderen oefenmeester was van de Nederlandse nummer 1 Robin Haase, ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Volgens De J. maakt justitie met de vervolging een grote vergissing. ‘Ik heb Koen met geen vinger aangeraakt,’ zegt De J. tijdens de zitting vandaag. Eerder zei hij dat het Openbaar Ministerie lijdt aan tunnelvisie.

Gedood door messteken

Koen Everink werd op 4 maart 2016 dood aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Hij werd gedood met messteken. De J. zou de avond van 3 maart bij Everink thuis op bezoek zijn geweest, en zou daar met het slachtoffer hebben gegeten en televisie hebben gekeken. Beiden hielden van gokken en De J. zou nog een fors bedrag aan Everink verschuldigd zijn geweest.

Een paar weken na de moord werd De J. gearresteerd. Bij forensisch onderzoek werden bloedsporen van Everink aangetroffen op de verdachte en in zijn auto. Het Openbaar Ministerie zegt dat De J. aan zijn familie vroeg het horloge van Everink zoek te maken. Volgens de lezing van De J. is hij na het bezoek aan Everink gekidnapt door vier mannen, waardoor hij de moord onmogelijk op zijn geweten zou kunnen hebben.

Badr Hari

Everink kreeg landelijke bekendheid toen hij door kickbokser Badr Hari werd mishandeld in de Amsterdam Arena, tijdens het festival Sensation White. Hari werd daarvoor veroordeeld tot 2 jaar cel.

De inhoudelijke behandeling van de moord op Everink begint op 8 mei. Er zijn vier zittingsdagen voor uitgetrokken.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.