criminaliteit

Illegaal Mustafa A. 14 jaar de cel in voor serieverkrachting

Door Elif Isitman - 04 juli 2017

De 35-jarige serieverkrachter Mustafa A. uit Purmerend moet veertien jaar de cel in voor de gewelddadige verkrachting van drie jonge vrouwen begin vorig jaar in Amsterdam. De rechter legt een hogere straf op dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat eerder twaalf jaar tegen de Marokkaan eiste.

De man woont al jaren in Nederland, maar is hier illegaal.

Zeer vernederende handelingen

Op 28, 30 en 31 januari vorig jaar sloeg hij op gewelddadige wijze toe. Het eerste slachtoffer werd van haar fiets getrokken op de Wenckebachweg in Amsterdam. Vervolgens vergreep A. zich aan haar. Twee dagen later verkrachtte hij een jonge vrouw in de Maassluisstraat, in de lift van een appartementencomplex. Zijn derde slachtoffer maakte hij bij de Sloterplas. Alle vrouwen waren tussen de 20 en 26 jaar.

De man ontkent nog altijd dat hij schuldig is aan de verkrachtingen, maar de rechtbank Amsterdam vindt dat er voldoende bewijs is en vindt bovendien dat een ‘langdurige’ celstraf op zijn plaats is. Bij het bepalen van de straf is rekening gehouden met diverse strafverzwarende omstandigheden, zoals de jonge leeftijd van de vrouwen, de hoeveelheid seksuele handelingen en de traumatiserende effecten van de verkrachtingen.

‘De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de slachtoffers op uiterst grove en vernederende wijze heeft verkracht,’ aldus de rechtbank, die vindt dat de lichamelijke en geestelijke integriteit van de jonge vrouwen hiermee op ‘de meest verstrekkende manier’ is geschonden.

Man probeerde psychische stoornis te veinzen

De man probeerde de rechtbank er eerder van te overtuigen dat hij aan een psychische stoornis leed op het tijdstip van zijn misdaden, maar volgens de rechtbank is dat niet voldoende gebleken. Daarom is geen tbs opgelegd, maar slechts een celstraf, aldus de rechtbank.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De man probeerde een stoornis te simuleren, verklaarden eerder de tijdens de rechtszaak gehoorde getuigen van het Pieter Baan Centrum. Daarnaast probeerde hij tijdens de rechtszaak ook te doen alsof hij geen Nederlands sprak of verstond, maar alleen Arabisch, terwijl uit de verklaringen van zijn slachtoffers iets heel anders bleek.

De illegaal kon worden aangehouden nadat beelden van hem in diverse opsporingsprogramma’s verschenen. Op de videobeelden is te zien hoe de man de  telefoon van een van zijn slachtoffers in een louche belwinkel probeert te verkopen. Naast de verkrachtingen is hij ook veroordeeld voor brandstichting in zijn cel.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.