Nikki Sterkenburg

Laat documentaire ‘Jesse’ nu ook gewoon maar zien

Door Nikki Sterkenburg - 28 augustus 2017

Nee, BNNVARA is naar eigen zeggen écht niet gezwicht voor de kritiek op het uitzenden van de documentaire over Jesse Klaver. Ze waren zelf tot de conclusie gekomen dat ze met ‘Jesse’ de schijn van partijdigheid wekten.

De aankondiging beloofde een inkijkje in het privéleven van Klaver, zo zou er te zien zijn hoe hij na de begrafenis van zijn moeder naar haar huis gaat om spullen op te ruimen. De beelden werden gedraaid door Joey Boink, die tijdens de strak geregisseerde verkiezingscampagne een jaar lang als ‘beeldvoerder’ in dienst was van GroenLinks.

Boink stapte daarna met de ruwe beelden naar BNNVARA, die beweert al het materiaal te hebben gezien. Boink stelde afgelopen week bij de lancering van het persbericht dat zijn dubbelrol noodzakelijk was voor de film. ‘Omdat ik embedded was, kon ik bij bijzondere  momenten zijn waar een buitenstaander nooit bij had gekund.’

Schaamteloze campagnespot?

Zou de documentaire een met belastinggeld betaalde schaamteloze campagnespot worden voor GroenLinks? Critici meenden van wel. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van OCW, die media in de portefeuille heeft, schamperde zelfs: ‘Ik neem natuurlijk wel aan dat ik binnenkort ook met de documentaire Mark bij de NPO terecht kan.’

BNNVARA, die niet wil zeggen hoeveel ze voor de documentaire heeft geboden, meende dat dit onzin was en bleef de keuze voor uitzending met enige arrogantie verdedigen. Immers, de omroep had de eindredactionele verantwoordelijkheid in handen en was bij de montage geweest.

Maar enige dagen later krabde omroepdirecteur Gerard Timmer zich toch achter de oren. Want BNNVARA had dan wel al het materiaal van Boink mogen zien, had hij de camera ook op onwelgevallige momenten laten doordraaien? ‘Je kunt je afvragen of tijdens de 229 dagen die de documentaire bestrijkt, geen dingen zijn gebeurd die een echt onafhankelijke ploeg van makers wél zou hebben gefilmd.’

Zelfs de voorpremière afgelast

‘Jesse’ wordt niet uitgezonden, de voorpremière in de bioscoop is afgelast. Een woordvoerder van BNNVARA liet tegenover De Volkskrant weten dat de kans groot is dat de film nooit te zien zal zijn, omdat deze eigendom is van de omroep. ‘Ook als we de film op internet zouden zetten, zou dat discussie geven over onze onafhankelijkheid.’

Het is vreemd dat BNNVARA nu duikt. De context van de documentaire is nu wel duidelijk. En vermoedelijk wordt er ook alsnog voor betaald, want omroepdirecteur Timmer stelde netjes om te gaan met mensen die voor de omroep werken. Laat ‘Jesse’ dus nu ook maar gewoon zien, dan kan iedereen zelf een afweging maken of BNNVARA zich voor propaganda heeft laten gebruiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.