Nikki Sterkenburg

Overheid moet minder naïef zijn over deradicalisering

Door Nikki Sterkenburg - 23 augustus 2017

Het was te mooi om waar te zijn. Voormalig sympathisant van de Hofstadgroep Bilal L. werd in 2013 op voorspraak van de gemeente Amsterdam jongerenwerker.

Goed, hij probeerde ooit rond 2004 jongeren te verleiden tot het bezoeken van een jihadistisch trainingskamp in Pakistan of Afghanistan, maar volgens de gemeente was hij na zijn celstraf toch écht gederadicaliseerd.

Jongeren aanmoedigen tot jihad

Deskundigen die met hem werkten, hadden hun twijfels. Zij waarschuwden dat Bilal mogelijk deed alsof hij tot inkeer was gekomen. Hun bezwaren werden terzijde geschoven, zo blijkt uit een reconstructie van De Telegraaf.

Want Bilal wendde zijn ervaring vooral aan om jongeren aan te moedigen kennis over de jihad en de sharia te vergaren. Ook waarschuwde hij Omar H., inmiddels gestorven in Syrië, dat de politie hem in de gaten hield. Bilals zusje reisde in 2014 af naar Syrië. Het is onduidelijk waar hijzelf verblijft, er wordt gefluisterd dat ook hij IS-strijder is geworden.

Mocht Bilal inderdaad naar IS-gebied zijn gereisd, dan is hij het derde lid van de Hofstadgroep dat deelneemt aan de gewapende jihad. Eerder kwam Jermaine Walters om in IS-gebied. Ismail A. zou na zijn vrijlating in 2008 ook een deradicaliseringstraject hebben gevolgd, maar verliet in 2013 toch echt zijn gezin voor de gewapende jihad en zou nog altijd bij IS verblijven.

Laura H. als rolmodel

Dat nu de derde radicaal van de generatie Hofstadgroep alsnog niet zijn jihadistische gedachtegoed blijkt te hebben afgezworen, belooft niet veel goeds. Zeker in tijden waarin teruggekeerde Nederlandse IS-strijders een exit-traject moeten gaan doorlopen, is het te hopen dat de Nederlandse overheid zich minder naïef opstelt en zich niet laat leiden door wensdenken.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof opperde vorig jaar al het idee om de uit IS-gebied teruggekeerde Laura H. in te zetten als rolmodel, mits ze echt een spijtoptant zou zijn. Is het weer te mooi om waar te zijn?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.