Nikki Sterkenburg

Veroordeling Laura H. is een goede zaak

Door Nikki Sterkenburg - 14 november 2017

Het Openbaar Ministerie had bij de geëiste straf in de zaak tegen de 22-jarige Laura H. uit Zoetermeer laag ingezet, in de hoop er een veroordeling uit te slepen. Nu dat is gelukt, kunnen uit IS-gebied terugkerende vrouwen makkelijker worden vastgezet. En dat is een goede zaak.

Laura H. is de eerste Nederlandse vrouw die is veroordeeld voor een ondersteunende rol bij de gewapende jihad in Syrië en Irak. Zo werd Shukri F., die van 2013 en 2014 in Syrië verbleef, alleen veroordeeld voor opruiing omdat vrouwen volgens de rechtbank niet rechtstreeks deelnamen aan de gewapende strijd.

Nikki Sterkenburg over Laura H.: naïeve jihadbruid of uitgekookte terreurverdachte?

Ook Laura H., die in 2015 met haar man en twee kinderen afreisde naar IS-gebied, heeft volgens de rechtbank niet deelgenomen aan de strijd. Dat zij in IS-gebied verbleef, is volgens de rechtbank geen bewijs dat zij ook lid was van IS als terroristische organisatie. De rechter achtte wél bewezen dat Laura H. wist dat haar man ging vechten voor IS. Door willens en wetens samen met haar man af te reizen, heeft ze een ondersteunende rol gespeeld in het plegen van terroristische misdrijven door IS.

Wapentraining en zelfmoordaanslagen

De rechtbank veroordeelde Laura H. tot 24 maanden cel, waarvan 11 onvoorwaardelijk. Omdat ze al 11 maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft ze niet terug de cel in. Nu het kalifaat afbrokkelt, willen ook andere Nederlandse vrouwen uit IS-gebied terugkeren. Met dit vonnis kunnen zij makkelijker worden vastgezet en worden geobserveerd in hoeverre zij een gevaar voor de samenleving vormen.

En dat is niet onverstandig. Waar IS vrouwen in het verleden nog weg hield van de frontlinie, krijgen zij sinds begin 2016 wapentraining. Sowieso spelen vrouwen een meer actieve rol bij aanslagen, zo blies eind 2015 een vrouw zichzelf op in het Franse Saint-Denis toen een arrestatieteam het brein achter de aanslagen van Parijs wilde arresteren.

Geen Club Med-vakantie

De straf van Laura H. schept een belangrijk precedent voor het OM, die met deze zaak nieuw recht maakt en pioniert op nog onontgonnen juridisch terrein. Het oordeel van de rechtbank laat zien dat vrouwen in IS-gebied een ondersteunende rol vervullen in de gewapende strijd. Immers, de kok in het leger is nog altijd onderdeel van het leger.

Zelf zegt de Zoetermeerse geen weet te hebben gehad van de misdaden die IS pleegde, ze zat immers met de kinderen binnen. Het is goed dat de rechtbank ook met dat argument korte metten maakt. Laura H. reisde in de zomer van 2015 af, toen er al volop beelden waren van massa-executies, slavinnenhandel en martelingen door IS. Ze wist naar wat voor gebied ze ging, en dat ze daar geen Club Med-vakantie hoefde te verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.