Carla Joosten Premium Corner

Na de ministerraad: debuut van Ollongren

Door Carla Joosten - 23 maart 2018

Vice-premier Kajsa Ollongren (D66) mocht de wekelijkse persconferentie na de ministerraad geven. Premier Mark Rutte (VVD) was in Brussel en vice-premier Hugo de Jonge (CDA) op pad.

Dat kwam goed uit, want de minister van Binnenlandse Zaken gaat over de kwesties van de week: de lokale verkiezingen, het referendum en over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV).

Na zeventien jaar weer een vrouw

Saillant detail: sinds zeventien jaar gaf geen vrouw meer de wekelijkse persconferentie. Partijgenote wijlen Els Borst was de laatste in 2001. Ollongren vond overigens het perscorps maar eenzijdig mannelijk samengesteld.

Ze was verheugd over de piepkleine stijging van de opkomst bij de raadsverkiezingen (van 54 naar 55%). ‘Er was ook meer te kiezen doordat meer partijen mee deden. Ik denk ook dat er meer tijd nodig is voor de collegevorming.’

Ollongren zei te beseffen dat waarschijnlijk een meerderheid tegen de WIV heeft gestemd, maar het kabinet wacht de definitieve uitkomst van het referendum af alvorens de WIV opnieuw in overweging te nemen, zoals de wet voorschrijft.

Komt er een inlegvelletje bij WIV?

Die uitkomst is er pas op 29 maart. Ollongren liet zich niet verleiden om alvast haar visie te geven. Ze slalomde moeiteloos langs de klippen bij de doorvragende journalisten die hoopten te achterhalen of de minister misschien een ‘inlegvelletje’ bij de nieuwe wet overwoog om aan bezwaren tegemoet te komen. Dat laatste gebeurde na het wegstemmen van het associatieverdrag met Oekraïne.

Ollongren liet zich niet in de kaarten kijken. ‘Dat heroverwegen kost even tijd. Ik heb al eens eerder gezegd: dat moet je niet op een namiddag doen.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.