nederland

Amsterdam komt met blowverbod voor schoolpleinen

Door Shari Deira - 12 december 2012

Amsterdam gaat blowen op schoolpleinen in de hele gemeente per 1 januari verbieden. Door het invoeren van een blowverbod kunnen scholen de politie inschakelen als dat nodig is.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) onderzoekt of het ook mogelijk is het gebruik van drugs ook te verbieden in en rondom speeltuinen.

Straf
Jongeren die toch blowen op het schoolplein kunnen een boete krijgen, moeten een traject doorlopen bij Bureau Halt of krijgen een alternatieve straf. ‘Voor scholen is het een duwtje in de rug,’ zegt Van der Laan woensdag tegen De Telegraaf.

Volgens de burgemeester hanteren veel scholen regels tegen het gebruik van drugs op school maar ontbreekt een wettelijk kader. ‘Er zijn nog aardig wat jongeren waar zij geen grip op hebben,’ zegt Van der Laan.

Overlast
Het gebruik van drugs in speeltuinen is ook geen goed signaal voor kinderen. ‘Op schoolpleinen en speeltuinen geeft blowen overlast en geeft het een verkeerd signaal. Het zijn plekken waar kinderen veilig moeten spelen.’

De gemeente Amsterdam zegt dat een verbod voor blowen op schoolpleinen juridisch mogelijk is. Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat er binnen het landelijk coffeeshopbeleid ruimte is voor ‘lokaal maatwerk’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.