nederland

Corporatie-baas kan zes ton declaraties niet verklaren

Door Arne Hankel - 27 december 2012

Oud-directeur van de noodlijdende woningcorporatie Vestia, Erik Staal, heeft in een periode van acht jaar voor ongeveer 600.000 euro aan niet onderbouwde creditcarduitgaven gedaan. De corporatie wil opheldering of terugbetaling van Staal.

Dat zegt de opvolger van Staal, Gerard Erents, donderdag in een interview in NRC Handelsblad. Het zou gaan om kosten voor een auto, reizen en representatie.

Miljardenverlies

Staal moest in februari jaar aftreden als directeur van Vestia toen bleek dat de woningbouwcorporatie in grote financiële problemen verkeerde door het gebruik van complexe financiële producten.

Door die speculatie met behulp van derivaten verloor Vestia uiteindelijk 2 miljard euro. De corporatie moest worden gered. Die speculatie is nu ook onderwerp van justitieel onderzoek.

Pensioengeld

Daarnaast wil Vestia 3,5 miljoen euro pensioengeld terug van Staal. Hij kreeg dat bedrag bij zijn gedwongen vertrek.

Vestia doet ook onderzoek naar bouwbedrijven en bv’s waarvan Staal mede-aandeelhouder was. Die bedrijven blijken werkzaamheden te hebben verricht voor Vestia. De raad van commissarissen wist niet dat Staal mede-eigenaar was van deze bedrijven, zegt Erents.

De advocaat van Staal zegt dat zijn cliënt niet betrokken was bij de dagelijkse leiding van deze bedrijven en dat er geen sprake was van ‘onoorbare handelingen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.