nederland

Drie verdachten in zaak-grensrechter langer vast

Door Shari Deira - 20 december 2012

De drie tieners die worden verdachte van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, moeten langer vastzitten. Het voorarrest van de jongens is donderdag met dertig dagen verlengd.

Het gaat om een verdachte van vijftien jaar en twee van zestien jaar. Ze werden in de week na het incident bij amateurclub Buitenboys in Almere aangehouden.

Onderzoek

De advocaten van de jongens hadden gevraagd of hun cliënten gedurende het onderzoek thuis mochten blijven zodat zij weer naar school konden. Dit verzoek is afgewezen.

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad vindt de verdenking tegen de drie zwaar genoeg om hen langer vast te houden. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang.

Voetballers

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg voor een andere vijftienjarige jongen geen verlenging van het voorarrest. Hij is dinsdag vrijgelaten. Volgens het OM zijn er onvoldoende aanwijzingen dat deze verdachte geweldshandelingen heeft gepleegd tegen Nieuwenhuizen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen raakte begin deze maand ernstig gewond toen hij werd mishandeld door jonge voetballers uit Amsterdam. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.