nederland

Gemeente Den Haag onderzoekt alternatief voor Fyra

Door Shari Deira - 13 december 2012

De gemeente Den Haag bekijkt de mogelijkheden voor een alternatieve intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel. De oude Beneluxtrein maakte onlangs plaats voor de Fyra, maar die komt niet op stations waar de Beneluxtrein stopte.

Het onderzoek begint in januari. ‘Voor Den Haag is het onbestaanbaar dat de internationale stad van vrede en recht de rechtstreekse verbinding met Brussel verliest,’ zegt wethouder Peter Smit (VVD, Verkeer).

Gedupeerd

Het onderzoek moet uitwijzen of een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel-Zuid/Midi met stopplaatsen als Delft, Dordrecht en Mechelen commercieel haalbaar is.

De gemeente gaat met diverse binnen- en buitenlandse vervoersbedrijven in gesprek. ‘Vele reizigers zijn gedupeerd door het verdwijnen van de Beneluxtrein. Zeker de pendelaars tussen België en de Randstad,’ zegt Smit. ‘De Fyra mag dan wel een snelle verbinding zijn, maar niet vanuit bijvoorbeeld Den Haag of Dordrecht.’

Problemen

Er is de laatste tijd veel te doen geweest om de afschaffing van de Beneluxtrein. De directie van de Belgische spoorwegmaatschappij NBMS heeft de directies van NS en NS Hispeed ontboden vanwege technische problemen met de Fyra.

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de problemen met de Fyra, de salarissen van de directie van ProRail en de eisen aan de NS om op het Nederlandse spoornet te mogen rijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.